Какво да правим след ухапване от комар

Бучка лед помагаУхапването от комарите най-често причинява поява на пъпка и сърбеж. Женските комари хапят както хората, така и животните, и пият от тяхната кръв. Сърбежът се появява, защото комарите оставят малко количество слюнка при ухапването, а това може да предизвика възпаление и зачервяване на кожата. При някои ухапването от комар може да предизвика дори алергична реакция. Симптомите за това са: подуване, гадене, повръщане, виене на свят, проблеми с дишането.
Защо обаче сърбежът става по-силен и по-нетърпим? Причината е, че човек започва да разчесва кожата, а това води до още по-голямо възпаление. Така се създава един цикъл, при който търкането и драскането по кожата предизвика още по-голямо усещане за сърбеж.
Най-добрият начин да се предотврати ухапване е предварителната подготовка и превенция, тъй като те са по-ефективни, отколкото последващите опити за облекчаване на мястото на ухапване. Може да се използва репелент за насекоми. Кожата непременно трябва да бъде покрита и да се избягват тревисти места. Необходимо е да се избягва и носенето на ярки дрехи, парфюми и ароматни козметични продукти.
Ако все пак комарът ви е ухапал, на мястото може да се наложи бучка лед, тъй като студеното забавя скоростта на възпаление, сърбеж и дискомфорт. Може да се нанесе и мед, защото той притежава противовъзпалителни свойства и предотвратява инфекцията. Медът намалява възпалението, но не бива да се нанася, когато човек е навън, тъй като това може да привлече още повече комарите.
Сърбежът по кожата може да се облекчи и чрез нанасянето на подправката босилек върху нея. Маслото от босилек също е ефективно в случая, а след нанасянето му се чувства мигновено облекчение. Непосредствено след ухапване от комар мястото може да се почисти с ментолов спирт. Той има охлаждащ ефект, а след това сърбежът намалява. Трябва да се избягва обаче употребата на твърде много алкохол, тъй като той може да раздразни кожата.
В аптеките предлагат и средства за облекчаване на сърбежа и възпалението на кожата след ухапване от насекоми, те също, със сигурност ще помогнат.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД