Очите да са на четири при избора на слънчеви очила!

След богатия „очилат” опит, който има на екрана в някои от най-физиономичните си роли („Бързи и яростни”, „Хрониките на Ридик”…), кинозвездата Вин Дизел едва ли има проблеми при избора на слънчеви очила за всекидневния си животВ разгара на лятото слънцето става все по-силно. Стоенето на плажа в горещините или разходката на открито между 12 и 16 часа могат да увредят нашата кожа. Очите също страдат.
UV лъчите са изключително вредни за организма и неслучайно лекарите не препоръчват стоене на плажа по цял ден. Освен риска от рак на кожата, има и опасност от деформиране на роговицата, ретината, лещата и макулата на очите.
Носенето на фалшиви очила или дългосрочното излагане на очите на слънце може да причини редица заболявания.
С навлизането на евтините китайски стоки вече може да намерим добре изглеждащи слънчеви очила в ценовия диапазон 4-10 лв. Купувайки такива, ще си спестите пари, но понякога може да развалите зрението си. За тях няма никаква гаранция, че предпазват от ултравиолетовите лъчи.
Ако искате истински очила, първото нещо, което трябва да направите, е да ги потърсите в специализирани магазини. Отидете в оптика или в по-голяма търговска верига, от които може да получите гаранция за качество. То е важно, а не цената, която в случая не определя дали предпазват окото или не.
Има три основни вида защита, с които разполагат качествените слънчеви очила. Те предпазват очите от UV лъчите, имат поляризация (защита от отразената светлина) и анти рефлекс (пречупване и отблъскване на вредните лъчи).
Поляризираните очила предпазват от заслепяване. То може да бъде причина за катастрофа по време на каране. За да разберем дали очилата, които сме си харесали, имат такава защита, трябва да ги тестваме. За целта може да вземем два чифта очила и да ги наложим едни върху други. При хоризонталното поставяне горното е прозрачно, но при вертикално обръщане стъклото е по-тъмно и ясно се вижда пречупване на светлината.
За съжаление, трудно може сами да установим дали очилата имат UV защита. Разбира се, на някои винаги има специален етикет в един от ъглите. Може би си мислите, че с наличието на такъв те са истински, но се заблуждавате. Това е така, само ако той разполага със специален номер, който може да проверите в сайта на производителя.
Фалшивите очила никога нямат маркировка и номер на дръжката. Дори и да са със стикер, той е фалшив.
Според офталмолозите, при избора на очила не бива да се водим от модните тенденции. Важно е удобството, което ни носят. Те не бива да ни създават болка около ушите или на носа. Важно е да се свалят с две ръце и рамката да е по-лека.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД