Сините сливи са сред първите култивирани плодове

Сините сливи са сред първите култивирани плодовеИма данни, че сините сливи датират още от ерата на неолита. Оказва се, че те може би са едни от първите плодове, култивирани от човека. Редица проучвания разкриват ползите от сините сливи, пресни или сушени.
Те са богат източник на антиоксиданти. Сливите съдържат витамин С, лутеин, криптоксантин, зеаксантин, неохлорогенна и хлорогенна киселина. Антиоксидантите в сините сливи намаляват оксидативния стрес и всички клетъчни увреждания, причинени от него, а също така забавят стареенето.
Редовната консумация на сини сливи засилва и имунитета. Съдържанието на витамин С прави сливите добър имуностимулатор.
Сините сливи подпомагат храносмилането. Те са богат източник на фибри и подпомагат дейността на стомаха и червата. Сушените сливи имат по-добър ефект върху храносмилането от пресните плодове, особено при нарушения като констипация. Консумирането на сливи два пъти на ден може да подобри изхожданията и да се пребори с констипацията. Сините сливи съдържат както разтворими, така и неразтворими фибри.
Разтворимите фибри се намират в месестата част на сливите. Те се усвояват и подпомагат разграждането и изхвърлянето от тялото на мазнини, захари, бактерии и токсини. Тези фибри разграждат въглехидратите, понижават нивата на лошия холестерол и повлияват добре сърдечносъдовите заболявания.
Неразтворимите фибри се намират в кожата на плода. Те не се усвояват от организма. Този вид фибри действат като четки за храносмилателния тракт, те премахват задържаните токсини и други непотребни продукти. Поради съдържанието на двата вида фибри, сините сливи са едно от най-добрите природни средства против запек, тъй като регулират чревната дейност и нормализират кръвната захар.
При проучване от 2013 г. се заключава, че ежедневната консумация на сини сливи, поне два пъти на ден, повишава чувството за ситост, а нуждите от храна намаляват. По този начин се повлияват състояния като наднормено тегло, диабет и свързани кардиоваскуларни заболявания. Съдържанието на разтворими (усвояеми) фибри в сините сливи понижава нивата на лошия (LDL) холестерол в кръвта.
Сините сливи благоприятстват когнитивните умения. Фитонутриентите в сливите имат противовъзпалителен ефект, а също подобряват способността за учене и запаметяване на нова информация. Това дава основание на учените да твърдят, че сините сливи могат да се използват в профилактиката на заболявания като Паркинсон и Алцхаймер.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД