В сиренето има много "мъжки минерал"

В сиренето има много "мъжки минерал"Обичайно лятото преминаваме към по-лека храна. Горещините не ни позволяват консумацията на прекалено мазна и тежка храна, а и не е нужно след като сезонът изобилства с разнообразие от свежи продукти. Сега храната ни трябва колкото да осигурим необходимото на организма за функционирането му и поддържането на неговите структури. От енергия за топлина нямаме нужда, така че скарата повече от 3 пъти седмично действително може да се окаже скучна за хранителните ни претенции.
Когато ограничаваме месото обаче, винаги трябва да имаме едно наум. Защото

на организма трябва да доставяме достатъчно желязо

и да се предпазим от анемия. Мъничко желязо можем да намерим и в любимата ни храна през лятото, която често комбинираме с филията с домашна лютеница, като мезе или за контраст на вкуса на динята – сирене..
Сирене, казват зъболекарите, винаги е добре да се хапне след всяка консумация на плодове, за да се намали киселината в устата, а това ни дава по-здрави зъби. Знаем, че сиренето е богато на калций - от детството на кого ли не е повтаряно иска - не иска, да слага парченце-две в устата ежедневно, за да са здрави костите и красиви зъбните редици.
Функциите на калция в организма не се изчерпват с превенцията от остеопороза, този минерал е ценен и за нормалното функциониране на мускулите и нервната система, а така също и за

регулирането на сърдечния ритъм и артериалното налягане

А през лятото заради жегите кръвното пада и понякога играе в долните граници, от което се чувстваме вяли и отпаднали.
Калцият има значение въобще за обмяната на веществата и редица процеси в организма, участва и в кръвосъсирването и поддържането на кожата.
Друг типичен минерал за млечните продукти е фосфорът. Освен че влиза в структурата на костите, ноктите и зъбите, той би трябвало да стане любим на всеки човек, оплакващ се от забавен метаболизъм, защото има своя принос за усвояването на глюкозата и превръщането й в енергия. Здравей, слаба фигура, тъкмо идеално за лятото!
В сиренето се съдържа и цинк.

Цинкът е много специален елемент

Нужен е за възстановяването и обновяването на тъканите, освен че може да се определи като минералът на фертилитета - репродуктивната ни система го обича, или „мъжки минерал”, защото няма здрав сперматозоид без него. Цинкът има и една много специализирана дейност, за която се заговори повече през последните десетина години - разстройва всички онези инфекциозни агенти, които са дръзнали да навлязат в тялото ни, а знаем, че лятото е щедро на „подли” микроогранизми, които крадат от почивката ни...
Магнезият е важен за всеки един биохимичен процес в организма и е вторият по количество след калция в сиренето. Балансира минералите. Необходим е за работата на мускулите и нервната система, активността на хормоните и производството на енергия, поддържа репродуктивната и имунната система, участва във възстановяването и обновяването на тъканите, растежа на костите, регулира сърдечния ритъм и артериалното налягане.

Страхотна нужда от магнезий имат жените

и те стават особено чувствителни към липсата му преди менструация. Е, сиренето по химичен състав е абсолютно близък до един какаов десерт, при което е лишен от неговата въглехидратна и калорийна натовареност.
Не можем да дадем точното количеството на минерали в сиренето. Знае се, че 100 г сирене Гауда, например, осигурява около 70% от необходимото дневно количество калций и около половината от дневните нужди фосфор за възрастни. Трудно се извеждат подобни достоверни данни на предлаганите в магазинната мрежа продукти, а и количеството им зависи много от вида и марката сирене, партида и пр. Със сигурност, обаче изброените минерали се съдържат в млечното изкушение.
А витамините? 100 г твърдо сирене доставят на организма

около 30% от препоръчителния дневен прием витамин А

който е съществен за зрението и участва в структурата на зрителния пурпур - пигмент на пръчиците на ретината, който поглъща светлината. Витамин А участва и в образуването на кожата и лигавиците.
Другият витамин, на който е богато сиренето, е витамин Д. Благодарение на него се регулира метаболизмът на калций и съответно е ключов за изграждането и поддържането на здравето на костите. Той има роля и в активирането на чревната абсорбция на калция, фосфора и магнезия. Сега картинката е пълна!
Освен мастноразтворими, в сиренето има и водноразтворими витамини. Бихме могли да кажем, че сиренето е „храната В комплекс”. Със 100 г сирене на ден може да се осигури над 20% от дневните потребности на витамин В2, над 40% от тези на витамин В6 и приблизително 80% от - витамин В12. Всички те са ценни за фините процеси на обмяна:
- В2 участва в клетъчните окислително-редукционни процеси;
- В6 в обмяната на аминокиселините и мазнините;
- В12 на нуклеиновите киселини и изграждането на нервните клетки, плюс това регулира кръвообразуването.
Погрижихме се и за нервите!
Несъмнено, сиренето е един добър хранителен продукт, който ни осигурява ценни хранителни вещества и винаги

можем да го включим и при режим, целящ редуциране на теглото

За целта обаче, ще трябва да се предпочетат белите саламурени, които в сравнение с другите осигуряват около 260 ккал на 100 грама.
Да, сиренето съдържа мазнини и то е толкова по-бедно на тях, колкото е по-меко. Наситените мазнини варират от 17 г за меките до 22 г за твърдите за 100 г. В него се съдържат и мононенаситени (между 5 и 6,6 г) и много малко полиненаситени мазнини, които се приемат за най-здравословните.
За съжаление, в него се намират и нездравословните трансмастни киселини, чието количество за 100 грама е колкото количеството на полиненаситените в по-твърдите сирена. Уви, в съвремието трудно можем да намерим продукт без вредни примеси, затова търсете продукти, произведени под утвърдени стандарти.
Холестеролът варира от 51 до 85 мг за меките, 81 до 103 мг за полутвърдите и 77 до 110 мг за твърдите сирена (на 100 г).
Белтъчините в сиренето са около една пета от съдържанието му - 18-22%, като белтъците са пълноценни, изградени са от всички незаменими аминокиселини. Основен млечен белтък е казеинът.
При ферментацията млечнокиселите бактерии продуцират от лактозата млечна киселина. Част от лактозата преминава в суроватката. Колкото по-твърдо е сиренето, толкова по-бедно е на лактоза, което е важно за тези, които се оплакват от дикомфорт при консумация на съдържащи лактоза продукти.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД