Партнирайте на очите си и без да ви подсказват

Партнирайте на очите си и без да ви подсказватОтслабването на зрението е нещо, което не може да контролираме. Проблемът се задълбочава с годините и евентуално ни се налага да сложим очила. При някои хора проблемите започват в по-ранна възраст, докато при други се случват чак след 50 години. Но въпреки това, има няколко малки ежедневни навици, които могат да развалят зрението ни и да имат негативен ефект върху очите. Ако искате да запазите по-дълго време перфектното си зрение, трябва да не забравяте тези малки съвети, които имат огромно значение за очите.

Не забравяйте слънчевите очила
Бързайки за работа сутринта, много често забравяме някои малки детайли от тоалета ни. Слънчевите очила са най-честият потърпевш от разсеяността ни. Един или два пъти не е толкова фатално, но когато това се превърне в навик, тогава започваме да вредим сериозно на зрението си. Излагането на ултравиолетовите лъчи може да е предпоставка за сериозни проблеми с очите. Винаги носете със себе си очилата, дори и през зимата. Тогава отражението от снега също е много лошо за зрението. Изберете си модел, който е с UV защита, а в случай, че носите лещи, спрете се на такива, които също имат защита.

Сменете лещите си
Някои хора носят контактни лещи цял ден и дори спят с тях. Това обаче може да се превърне в голям проблем за очите. Носенето на лещи за повече от два дни увеличава риска от очна инфекция. Трябва редовно да измивате лещите си и да ги сваляте по време на сън.

Не търкайте често очите
Търкането на очите може да ви се струва като безобидно действие, но това не е точно така. По този начин вие вкарвате мръсотия и бактерии в очите. Това може да е причината, поради която имате зачервяване и може дори да доведе до трайно увреждане на роговицата. Ако смятате, че имате нещо в окото, отидете незабавно да го измиете, вместо да го търкате.

Не използвайте стар грим
Продуктите за красота имат срок на годност, който трябва да се спазва. Ако използвате грим или спирала, чието време за използване е изтекло, вие излагате очите си на риск. Още повече това може да доведе до инфекция. Според експерти, не трябва да използвате един и същи очен грим повече от два месеца.

Пушенето
Освен че вреди на белите дробове и зъбите, пушенето се смята като причина за образуването на т. нар. „перде на окото” и макулна дегенерация - увреждане на малка част от ретината. Тя често се свързва с напредването на възрастта и влияе за загубата на зрението сред хората над 50 години. Тютюнопушенето увеличава двойно риска от развитие на това състояние.

Постоянното гледане в телефона
Със сигурност сте усещали умора в очите след като станете от компютъра или пък оставите настрана мобилния си телефон. Това е така, защото светлината, която идва от екраните причинява сухота в очите и намалява производството на сълзи. Това води до замъглено виждане.
"Здравна поща"

 

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД