8 от 10 българи признават, че се хранят нездравословно

8 от 10 българи признават, че се хранят нездравословноЛошите хранителни навици, липсата на достатъчно спорт и дежурното пропускане на профилактичен преглед се оказват основни фактори и за развитието на неалкохолна мастна чернодробна болест. До този извод стига екип английски учени, който изследва повече от 4000 младежи, родени през 1991 и 1992 г. на Острова. Резултатите от проучването им - "Децата на 90-те години", сочат, че на 18-годишна възраст 2,5% от участниците
имат неалкохолно затлъстяване на черния дроб, а пет години по-късно - когато вече са на 24-годишна възраст - над 20% имат мастни отлагания на черния дроб, или стеатоза. Освен това състоянието на половината от тези младежи е класифицирано като тежко.
Изводът на учените е, че високото ниво на затлъстяване на черния дроб сред младите хора, причинено от наднормено тегло, може да доведе до потенциална криза в общественото здраве. И България не прави изключение - 8 от 10 българи признават, че се хранят нездравословно или периодично включват в менюто си нездравословни храни, а всеки втори у нас не спортува или прави това твърде рядко. Освен това, все още битува разбирането, че проблемите с черния дроб се свързват предимно с прекомерната употреба на алкохол.  
Именно липсата на симптоми и фактът, че черният дроб не боли, са основните причини българите да не полагат нужната грижа за този есенциален орган. Според представително проучване, проведено тази година в България, 58.3% рядко или никога не са си правили ехографско изследване, а 47.3% - специализирано кръвно изследване. Притеснително е, че 80% от българите, които до този момент не са изследвали черния си дроб, признават, че не са склонни да го направят и в бъдеще.
Изследването на английските учени идва в отговор на сигналите на водещи гастроентеоролози, които в последните години все по-често се натъкват на млади пациенти с неалкохолна мастна чернодробна болест. Тя се характеризира с увеличено натрупване на масти в чернодробните клетки, а от заболяването страдат по-често възрастни хора. Учените припомнят, че болестта носи риск от сериозни здравни проблеми, като рак на черния дроб, диабет тип 2 и сърдечни пристъпи в по-късен етап. И препоръчват като основна грижа за черния дроб профилактичните прегледи и промяна в хранителните и двигателни навици.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД