Кайсиите са враг и на остеопорозата

Кайсиите са враг и на остеопорозатаБлагодарение на разнообразните ползи за здравето и хранителния си профил, кайсиите се считат за суперхрана. В тях се съдържат значителни количества витамини като витамин А, С, Е, К и ниацин. Богати са и на редица минерали като мед, калий, манган, фосфор и магнезий, както и много други. Източник са на диетични фибри.
Едно от най-полезните свойства на тези толкова вкусни и здравословни плодове е облекчаването на запека. Съдържат много добри количества фибри, поради което имат слабително действие. Те стимулират стомашно-чревния тракт и подобряват движението на червата. Също стимулират храносмилателните и стомашни
сокове, които помагат за усвояването на хранителните вещества и съответно за по-лесното обработване на храната.
Ползите им обаче не свършват дотук. Те притежават свойството да укрепват костите. Това се дължи на минералите като калций, манган, фосфор, желязо и мед, които са необходими за развитието на костите. Така че редовното им консумиране, освен че ги заздравява, помага за превенция от различни костни заболявания като остеопороза.
Минералите мед и желязо в кайсиите също подпомагат производството на хемоглобин. Поради тази причина кайсиите са плодове, които подобряват симптомите на анемия, която е свързана с дефицит на желязо. Състоянието може да доведе до умора, слабост, замаяност и проблеми с храносмилането. Освен желязото, медта също е много важен елемент за образуването на червени кръвни клетки. Ето още една добра причина да се консумират редовно тези толкова вкусни плодове!
Кайсиите също могат в превенцията на рака. Особено полезни са техните ядки, тъй като съдържат каротеноиди и антиоксиданти съединения, които елиминират свободните радикали, водещи до образуването на раковите клетки. Антиоксидантите в тях също възпрепятстват появата на сърдечни заболявания и болест на Алцхаймер.
Кайсиите също са чудесен плод за предпазване на сърцето от заболявания като инсулт, инфаркт и атеросклероза. Това се дължи на диетичните фибри и калия, които допринасят за доброто здраве на сърцето. В допълнение, калият в кайсиите помага за понижаване на кръвното налягане.
Кайсиите укрепват здравето на очите. Както повечето оранжеви плодове и зеленчуци като моркови, тиква и др., така и кайсиите са изключително полезни за очите. Благодарение на бета-каротина се повишава притокът на кръв, като се възпрепятства дегенерация на макулата.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД