Пластири от стволови клетки помагат на сърцето след инфаркт

Пластири от стволови клетки помагат на сърцето след инфарктУчените разработиха пластири от стволови клетки, които могат да бъдат в полза на хората, които са претърпели инфаркт. От британската сърдечна фондация твърдят, че пластирите помагат за възстановяването на сърцето. Изследванията с участието на доброволци трябва да започнат през следващите 2 години.
Пластирът е с размери 3 см на 2 см и се превръща в здрав и работещ сърдечен мускул. Той е предназначен да поддържа физически увредения сърдечен мускул,
но също и да помогне за по-ефективното изпомпване. Благодарение на него се освобождават също вещества, които стимулират възстановяването и регенерирането на сърдечните клетки.
Според експертите към сърцето на пациента може да се имплантират един или повече пластири, за да се предотврати увреждането на органа. Лабораторните тестове показват, че пластирите започват да имитират зрялата сърдечна тъкан в рамките на един месец.
По време на инфаркт сърцето страда от недостиг на жизненоважни хранителни вещества и кислород, като се блокира притокът на кръв към сърдечния мускул. В резултат това може да доведе до сърдечна недостатъчност. Сърдечната недостатъчност е нелечимо променящо се състояние, което води до трудност в изпълнението на рутинните ежедневни задачи.
Д-р Ричард Джамбур се надява сърдечният пластир да стане допълващо лечение по предписание на пациентите, преживели инфаркт. Според него тези пластири може да се предписват на пациентите заедно с лекарствата за сърдечна недостатъчност.
Проф. Метин Авкиран от Британската сърдечна фондация, която финансира изследването, казва, че това е пример за откритие, което има потенциал да възстановява уврежданията на сърцето и да спасява хора по целия свят. Той добавя, че ако клиничните проби могат да покажат ползите за хората от тези сърдечни пластири след прекаран сърдечен инфаркт, това би било голям напредък в регенеративната медицина.
Целта е да се натрупа запас от предварително направени пластири, които да бъдат съвместими с всички пациенти, така че когато човек има нужда от тях, те да могат да бъдат бързо имплантирани.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД