За повишен имунитет - плодове, зеленчуци и мед

Съветва д-р Мариана ПЕНКОВА, гастроентеролог


Д-р Мариана Пенкова- Д-р Пенкова, как можем чрез видовете храни да засилим имунитета през есенно-зимния сезон? Особено този на децата.

- Колкото се може по-рано у детето трябва да се създават навици за здравословно хранене, защото впоследствие те много по-трудно се променят.
Съвременните деца предпочитат белия хляб, бисквитите, сладките закуски, картофите, чипса, шоколада и газираните напитки, а употребяват в недостатъчно количество плодове и зеленчуци, риба и прясно месо.
За засилване на имунитета през есента трябва да се наблегне на плодовете, зеленчуците и меда. Всяка сутрин на малчуганите трябва да започва със сок от ръчно изстискани плодове. В менюто на децата да присъстват повече зеленчуци и топла, готвена, домашна храна. Същото се отнася и за възрастните. Захарта също е враг на здравето и добрия имунитет, затова не прекалявайте и с нея. Медът трябва да присъства редовно на масата. Да не забравим и ядките - орехи, бадеми, лешници.
Помнете, че здравето е най-важно и за него не бива да се жалят средства и усилия. При болест ще загубите много време в обикаляне по доктори и аптеки и даване на пари за лекарства. Най-лошото обаче е, че повечето лекарства и най-вече антибиотиците могат да навредят на организма, защото покрай вредните бактерии, убиват и полезните.

- Защо в студеното време увеличаваме обема на поеманата храна?

- Това е периодът на скуката и мрачното настроение. Когато вали и се стъмнява рано, все по-често се настаняваме пред телевизора или компютъра и търсим доброто настроение с помощта на сладките неща. През есента в организма се намалява съдържанието на серотонин и затова с удоволствие консумираме продукти, съдържащи захар, които повишават неговото ниво. Така ние временно подобряваме настроението си, но незабелязано покачваме и теглото си.
Като правило в студено време човек яде по-калорична и питателна храна. Така организмът се подготвя за зимата. Климатът и времето оказват своето влияние върху нашите потребности от енергия.
Ако ни е студено и сме гладни, то си струва да се облечем по-топло или да вземем топла вана. По-голямата активност изисква повече храна, но пък може да се подбират по-нискокалорични продукти. Чаша топло обезмаслено мляко например, ще ни позволи да се стоплим и ще задоволи чувството за глад. По-добре да се спрем на мазна риба или ястия с растително масло. За обменните процеси този вид мазнини е по-полезен отколкото животинските. Ако чувството за глад не ни напуска, трябва да си спомним за супите. Не е вярно мнението, че от тях се напълнява - те са полезни, но е добре да са без застройка или сметана и с ограничено количество сол. Много полезни са картофите. Теглото се повишава не от тях, а от различните добавки към тях. Картофите съдържат много калий, витамин С. Сварените с кората картофи са вкусно, питателно и нискокалорично ястие. Не трябва да се забравя и киселото зеле, съдържащо много витамин С и малко калории. Ако ни се прииска да похапнем между две хранения, може смело да посегнем към суров морков, ябълка или друг плод. През есента трябва да е стараем да приемаме затоплена храна, включваща всички ценни и достъпни продукти в необходимото количество.
"Национална бизнес поща", Живка КЕХАЙОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД