Енергични мерки срещу "алергичния марш"

Енергични мерки срещу "алергичния марш"В последните десетилетия се наблюдава покачване честотата на алергичните заболявания, особено сред децата. Причините са многофакторни, като особено значение се отдава на генетичната предиспозиция, както и някои от факторите на околната среда.
За детска възраст клиничната изява се характеризира с т.нар. "алергичен марш". При кърмачетата са налице главно кожни прояви (атопичен дерматит), в ранна детска възраст - прояви от страна на дихателната система (бронхиална астма), а в училищна - прояви от горните дихателни пътища (алергичен риноконюнктивит).

Кои са начините за предпазване от алергични заболявания?

Избягването на пасивното тютюнпушене и поощряване на кърменето са първите два протективни фактора. Кърмата е най-добрата храна за бебето. Затова се пропоръчва детето да бъде на естествено хранене поне до 4-месечна възраст. Има някои случаи обаче, когато се налага дохранване или изцяло хранене с адаптирано мляко. Когато детето е отключило алергично заболяване, се препоръчва храненето да е с белтъчен хидролизат. Това са специални лечебни формули, при които

белтъкът е "раздробен" на по-малки пептиди

които по-лесно се усвояват от организма и алергизират в по-малка степен. При тези деца захранването трябва да започне малко по-късно - на около 6-месечна възраст, като новите храни се въвеждат постепенно и внимателно - например по 1 нов зеленчук на седмица.
Спазването на определен хранителен режим с изключване на някои хранителни продукти от менюто не се препоръчва в случаите, в които не е доказана алергия на детето към съответната храна. Причината е, че това не намалява риска от развитие на алергия и

води до стрес, както при детето, така и при родителите

Така или иначе хранителните продукти с най-голям алергизиращ потенциал (като яйчен белтък, ядки, цитруси, шоколад и други) не се препоръчват в менюто на детето поне до навършване на 1-годишна възраст.
Според по-ранните препоръки на американските алерголози домашните любимци и най-вече котките е следвало да бъдат извън къщата, където се отглежда малкото дете. В последните години тази рестрикция вече не се препоръчва толкова горещо. Все пак остава в сила препоръката да се избягва най-ранният контакт на детето

с потенциални алергени от животински произход

Такива са най-вече котките, кучетата и морските свинчета.
Акарите в домашния прах са един от най-честите въздушни алергени, които се срещат в жилищните пространства. Затова при дете с потенциал за развитие на алегично заболяване се препоръчва редовно забърсване на праха, както и по-често пране на завеси, покривки и килими.
Мухълът е друг алерген, който се среща в домашна обстановка. При алергично заболяване у детето задължително следва

да се провери апартаментът за наличие на плесен и мухъл

в непроветривите пространства. Такива са стените около мокрите помещения, кухненските шкафове и други.
Според експертите ваксините срещу коклюш, дифтерия, морбили, тетанус редуцират риска от развитие на алергични заболявания. Поради тази причина се препоръчва спазване на имунизационния календар спрямо световните стандарти.
За навременното и правилно лечение на алергичните заболявания при децата е особено важно рано да се разпознаят симптомите и да се започне целенасочено лечение. Така се избягва рискът от развитие на усложнения и съответно влошаване качеството на живот на тези деца. При наличие на подлежащ терен (наследствен) е добре да се вземат съответните мерки, посредством които се счита, че се намалява рискът от развитие на алергично заболяване.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД