Ако имате безсъние, хъркате или сте постоянно уморени, можете да се изследвате в специализирана лаборатория по съня в Стара Загора

Ако имате безсъние, хъркате или сте постоянно уморени, можете да се изследвате в специализирана лаборатория по съня в Стара ЗагораЕто какво споделя ръководителят на лабораторията доцент д-р Петя Минева, дм, член на Eвропейската академия по неврология и на Световната асоциация по медицина на съня, Българското дружество по неврология и Българската асоциация по невросонология и мозъчна хемодинамика:
Ролята на съня е съществена за здравето и нормалното функциониране на всички органи, за формирането на паметта, настроението и поведението. Той преминава през определени фази със специфични функции за обмяната на хормони, невротрансмитери и елиминирането на вредни субстанции.
Хъркането е симптом на затруднено преминаване на въздуха през
горните дихателни пътища. Най-често е резултат на обструктивна сънна апнея, при която спира дишането и достъпа на кислород за кратко, по време на сън. За да ги възстанови, болният се събужда за секунди, за което няма спомен. Апнеите се повтарят многократно, сънят се фрагментира и се нарушават жизненоважните му функции. Хората с апнея спят продължително, но не се чувстват отпочинали. Заспиват, когато и където пожелаят, което те приемат за проява на добър сън. Ежедневният дефицит на сън води до декомпенсация и заспиванията се случват неволево, спонтанно: по време на работа, четене и шофиране.
Прието е, че жените хъркат по-рядко. Хъркане обаче, е установено в 40% от 2000 изследвани жени над 50 години, които са декларирали, че не хъркат. Те също страдат от сънна апнея, особено в менопаузата и за разлика от мъжете, при тях тя често е свързана с безсъние, нощно уриниране, захарен диабет, депресии и главоболие. И при двата пола сънната апнея води до повишаване на теглото.
При съмнение за сънна апнея е необходимо да се потърси квалифициран специалист по медицина на съня за преглед и инструментални изследвания. Само при ранна и точна диагноза може да се проведе ефективно лечение, което ако започне още в леката форма на апнея, може да профилактира заболявания, като артериална хипертония, инфаркт и сърдечни аритмии, мозъчни инсулти, захарен диабет и деменции. Обичайно това е възрастта между 20 и 50 години, когато хората неглижират хъркането и другите симптоми и смятат, че са в отлично здраве. Страдащите от гастро-езофагеален рефлукс, запушен нос, сухота в гърлото, мигрена или друго главоболие, множествена склероза, паркинсонизъм и деменции, също имат повишен риск от сънна апнея, лечението на която подобрява симптомите или ги неутрализира.
За контакти: Стара Загора, ул. "Захарий Княжески" 21, 0887587361
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД