Опазването на блатното кокиче е важна мисия

Опазването на блатното кокиче е важна мисияБлатното кокиче е красиво и рядко лечебно растение, чието опазване е важна мисия в България. То е ценно по две причини. Едната е, че е незаменима суровина за производството на българския лечебен препарат нивалин, втората е, че заради уникалните си почвено-климатични условия страната ни е една от малкото по света, където има естествени находища на растението и именно в България са най-добрите условия за отглеждането му.
Извличаният от блатното кокиче галантамин е основа на лекарството нивалин, който и до днес е единственият признат препарат за лечение на полиомиелит.
Блатното кокиче (Leucojum aestivum) е многогодишно луковичесто растение с височина до 60 см и бели цветове - 3 до 7 броя. Цъфти през април и май. Разпространено е из мочурливи ливади, по периферията на блата и реки. Освен у нас, естествени находища на блатно кокиче има в Средна и Южна Европа и Русия. То се използва основно като източник за промишлено получаване на алкалоида галантамин, който под различни форми се използва в терапията на детски паралич, болести на периферната и централната нервна система, неврит и невралгии.
Галантаминът е основна съставка в производството и на други препарати, лекуващи редица неврологични състояния. Действието му е като инхибитор на ензима ацетилхолинестераза. Така се подобрява предаването на нервния импулс и се удължава действието на нервно-мускулния сигнал при неврит, пареза, мускулна дистрофия, полиомиелит, радикулит.
Повишава тонуса и съкратителната способност на гладката и напречнонабраздената мускулатура и усилва секрецията на жлезите. Прилага се и при заболявания с намален тонус на гладката мускулатура на пикочния мехур и стомашно-чревния тракт. През 1987 г. е патентован метод за лечение на болестта на Алцхаймер с участието на галантамин.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД