Храни, които осигуряват манган

Дори само няколко парченца ананас дневно, доставят немалко количество манганМагнанът е важен минерал, тъй като неговият недостиг е свързан с постоянна болка в ставите, влошаване на    костите, проблеми с плодовитостта при мъжете и жените. Здравните експерти препоръчват балансиране на нивата на манган при жените за облекчаване на предменструалния синдром. За да се набави манган, може да се консумират някои храни.
Половин чаша сушени кайсии осигурява значително количество манган, който насърчава цялостното здраве. Сушените кайсии балансират сърдечния ритъм, повишават    имунитета, засилват метаболизма и насърчават доброто функциониране на мозъка.
Дори само няколко парченца ананас дневно, доставят немалко количество манган. Консумирането на плода допринася за поддържането на тялото енергично, повишаване на имунната система, предотвратяване на    анемията    и осигуряване на антиоксиданти, необходими за кожата.
Диетолозите препоръчват да се консумират поне 3 порции спанак на седмица. Освен, че е много полезен и че осигурява на тялото доза манган, спанакът подобрява симптомите на анемия, насърчава здравето на сърдечносъдовата система, контролира нивата на холестерол, подобрява здравето на очите и предотвратява свързаните с възрастта нарушения на    паметта.
Манганът се среща във варените раци, малките миди и стридите. Те осигуряват голямо количество от минерала, поради което трябва да се консумират умерено. Консумирането на миди подобрява сърдечната честота, насърчава кръвообращението, увеличава метаболизма, предотвратява преждевременното стареене и подобрява    слабото зрение.
Друг източник на манган е хумус от нахут. Ползите от нахута са свързани с понижаване нивата на лошия    холестерол, насърчаване на кръвообращението, предотвратяване на стомашните разстройства, засилване на имунитета и укрепване на косата и ноктите.
Кафявият ориз е много добър източник на манган. Ползите от него включват понижаване на излишните килограми, подобряване на    храносмилането    и балансиране нивата на кръвното налягане.
Освен манган, соята съдържа умерено количество разтворими и неразтворими фибри. Здравните ползи от соята включват намаляване нивата на лошия холестерол, насърчаване на    кръвообращението, повишаване на имунитета, облекчаване на стомашните проблеми и поддържане на нормално телесно тегло.
Източници на манган са също сладките картофи, фасулът, кедровите ядки, куркумата, царевицата,    киноата    и соята.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД