Репичките са мощен детоксикатор

Репичките са мощен детоксикаторПорция репички осигурява приблизително 15% от дневния прием на витамин С. Те са богати също на калий, калций, натрий, тиамин, ниацин, рибофлавин, фолат, витамин А, К, магнезий, фосфор и цинк. Това богатство от хранителни вещества прави репичките незаменими пролетни зеленчуци.

Репичките са полезни за черния дроб, защото действат като мощен детоксикатор. Те са ефективни за пречистване на кръвта и премахване на токсините.


Зеленчукът се счита за диуретичен, тъй като увеличава производството на урина. Сокът от репички също е много полезен, тъй като намалява инфекциите и раздразненията на пикочните пътища. Репичките са ефективни и при някои бъбречни заболявания, тъй като имат антисептични свойства.

Репичките са богати на витамин С, фолиева киселина и антоцианини. Затова се счита, че зеленчуците са ефективни при рак на дебелото черво, бъбреците, стомаха и устната кухина. Изотиоцианатите, открити в репичките, също предотвратяват развитието на раковите клетки. В допълнение, те съдържат антиоксиданти, които намаляват риска от тумори.

Характерно за тях е ниското съдържание на въглехидрати и богатството от фибри и вода.Тъй като те държат ситост, се намалява приемът на калории. Това помага за регулиране движенията на червата, като по този начин се засилва метаболизмът и се помага за загубата на излишното тегло.

Тези вкусни пролетни зеленчуци намаляват раздразненията на дихателната система, включително дразнене на носа, гърлото, дихателната тръба и белите дробове, които възникват от настинки, инфекции, алергии и други причини. Те помагат за премахването на излишния гърлен секрет, като успокояват болките в гърлото и пречистват синусите. Репичките са богати на витамини и антиоксиданти, предпазващи дихателната система от инфекции.

Витамин С, В, фосфор и цинк, присъстващи в репичките, са полезни за хидратиране на кожата. Зеленчуците притежават дезинфекциращи свойства, което помага за намаляване на несъвършенствата по кожата, включително сухота, обрив и неравности.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД