Дневните ни нужди от фосфор са 700 мг

Млякото и млечните продукти са богати на фосфорФосфорът е макроелемент. В тялото ни той се среща предимно свързан с кислород, под формата на фосфат (PO). Фосфорът е жизненоважен елемент, съдържащ се във всяка клетка както при животните и човека, така и при растенията.

Той играе критична роля във формирането на костите като част от минералния комплекс, който ги изгражда. Калцият и фосфорът кристализират, за да формират веществото хидроксиапатит, което осигурява здравината на скелета. Около 85% от фосфора в тялото се намира в костите. Останалата
част се намира в меките тъкани и органи.


Фосфорът взема участие в поддържането на водно-електролитния баланс в тялото. Той е съставна част на молекулата аденозинтрифосфат (АТФ), която е основната структура, съхраняваща енергия в организма. Фосфорът участва и в структурата на молекулите на ДНК и РНК, а също и във формирането на клетъчните мембрани.

От колко фосфор имаме нужда? Дневните нужди от фосфор за здрав възрастен са около 700 мг. Тъй като фосфорът е широкоразпространен в много храни, дефицит в тялото се наблюдава много рядко. Храни, богати на фосфор, са млякото и млечните продукти, месо, яйца.

Фосфор се съдържа в големи количества в газираните напитки. Под формата на фосфорна киселина, той придава на газираните напитки по-наситен или кисел вкус. Фосфорната киселина потиска развитието на бактерии и плесени. В последните 20 години се е повишила консумацията на обработени храни и газирани напитки, на което се дължи и повишената фосфорна консумация с около 10 до 15%.

Какво се случва, ако приемаме твърде много фосфор? Консумацията на прекалено много фосфор се отразява предимно на хора, които имат проблеми с бъбреците. Високите нива на фосфор в кръвта причиняват мускулни контракции и спазми

Дефицит на фосфор е рядко срещано състояние. Може да се наблюдава при недоносени деца, при възрастни хора с непълноценно хранене, при алкохолици, при хора с хипертиреоидизъм. Дефицитът на фосфор се проявява с нарушаване на костната здравина.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД