Ако страдате от "коляно на свещеника"

Ако страдате от "коляно на свещеника"Инфрапателарният бурсит представлява възпаление на инфрапателарна бурса. При всяко от двете колена има две инфрапателарни бурси - дълбока и повърхностна, които се намират при колянното капаче (patella) в областта на сухожилието на четириглавия бедрен мускул (musculus quadriceps femoris).

Дълбоката инфрапателарна бурса се намира под колянното капаче,


между сухожилието му и горната предна повърхност на пищяла


 
Повърхностната инфрапателарна бурса действа като възглавница между пателарното сухожилие и кожата.
Бурсите са торбовидни структури със сплесната форма, които са изпълнени с малко количество синовиална течност. Тяхната функция е да намаляват триенето и да омекотяват движенията между костите, сухожилията и другите тъкани. Бурсит се нарича възпаление на една или повече бурси.

Бурситът, засягащ повърхностната инфрапателарна бурса, представлява професионален риск за хора, чиято работа е свързана най-често с многократно повтарящи се движения на долните крайници и се среща при спортове, натоварващи значително коленните стави.

Бурситът в дълбоката инфрапателарна бурса обикновено се развива вследствие на


хронично прекомерно натоварване на пателарното сухожилие

 което може да се получи при повтарящо се сгъване на коляното под натиск при работа или упражнения.

Симптомите на бурсит обикновено включват - ограничен обхват на движение, подуване и болка в коляното и евентуално треска, ако има инфекция. Бурситът често се развива постепенно за период от дни до месеци, но може да се развие и по-бързо, особено в случай на травма или инфекция.
Усеща се болка и скованост по върха на коляното, когато повърхностната бурса е засегната.


Болката може да се излъчва по крака до средата на прасеца


Поради местоположението на бурсата болката затруднява колениченето. Този тип бурсит се нарича също "коляно на свещеника", защото това е често срещано състояние сред свещениците, които коленичат за молитва.

Болката се влошава по време на тренировка или при изкачване на стълби, но също може да се увеличи при сгъване и разгъване на коляното.
Пациентите, страдащи от инфрапателарен бурсит, също могат да имат и проблеми със съня. Сгъването на коляното или преобръщането по време на сън може да предизвика натиск върху възпалената бурса, увеличавайки болката.


Болката може да варира от лека до силна и остра


в зависимост от количеството на отока и възпалението на бурсата. При много от случаите се препоръчва поставяне на възглавница между коленете и бедрата по време на сън.

Подуване, чувствителност, затопляне и зачервяване в областта на възпалението - оток обикновено се проявява при инфрапателарния бурсит и често се появява като абсцес над или под колянното капаче. Това подуване може да се появи веднага след травма, за няколко часа или до 7-10 дни след инцидента, който е причинил дразненето в коляното.

Ако бурситът не се лекува, възпалението може да причини увеличаване на болката и чувствителността, ограничавайки движението още повече.
"Здравна поща"


Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД