Как да облекчите предменструалния синдром?

По време на предменструалния синдром гърдите може да са болезнени и чувствителниПредменструалният синдром (ПМС) е съвкупност от физически, емоционални и поведенчески промени в женския организъм, които се проявяват не по-рано от две седмици преди настъпване на менструация и отшумяват няколко дни след това.
Въпреки че три от четири жени в полово зряла възраст преживяват симтомите на предменструалния синдром, промените, предизвикани от хормоналните флуктуации през различните фази на месечния цикъл, са дискомфортни.

Когато симптомите са тежки и пречат на нормалния начин на живот


преди да се пристъпи към медикаментозно лечение съществуват методи, които биха могли да облекчат симтоматиката.
Една от причинитe за възникването на предместруалния синдром са промените в нивата на естроген и прогестерон по време на месечни период, като според проучвания основна роля има естрогеновият доминанс. Като друга основна причина се сочи дисбалансът в серотониновата медиация. Ниските нива на серотонин влияят върху емоционалното състояние на жената, като предизвикват

честа и рязка смяна на настроенията

безпричинен плач, депресивни епизоди, тревожност, раздразнителност, промени в съня и апетита.
Физическите промени, които настъпват по време на предменструалния синдром, включват главоболие, отпадналост, акне, коремни болки, конситипация или диария, болезнени и чувствителни гърди, подуване поради задръжка на течности. Преди да се прибегне до медикаментозно лечениe има няколко начина, които могат да помогнат за облекчаването както на тези, така и на емоционалните промени преди настъпването на меструацията.
За облекчаване симптомите на предменструалния синдром е препоръчително

разделянето на дневния порцион на 5-6 по-малки хранения

Честият прием на по-малки количества храна подобрява перисталтиката и предотвратява подуването. Нужно е ограничаване приема на сол и солени храни, тъй като това допълнително влошава задръжката на вода. Простите въглехидрати е необходимо да бъдат заместени от храни, богати на сложни такива като ориз, картофи, зърнени храни, бобови култури, плодове и зеленчуци, които са богати на фибри, минерали и витамини и благоприятстват храносмилането. Приемът на храни, богати на калций, магнезий, омега мастни киселини, също подобрява картината при предменструален синдром.

Ограничаването на алкохола и кофеина е препоръчително

Ежедневният прием на 1000 мг калций, витамин В6 50 до 200 мг, витамин Е 150 до 300 UI, както и на магнизий 200 мг по време на лутеалната фаза (втората половина) на месечния цикъл облекчава тежката симптоматика на ПМС. Магнезият облекчава мускулните спазми и промените в настроението. Ежедневният прием на калций намалява подуването на корема, спазмите, раздразнителността. Витамин В6 е нужен за синтеза на стероидни хормони, сред които са прогестеронът и естрогените. Освен това той участва в производството на невротрансмитерите гама-аминомаслена киселина и серотонин и намалява високите нива на естрогени, които се смятат за основна причина за предменструален синдром.

Физическа активност поне 3 пъти седмично

се отразява благоприятно не само върху негативните симптоми преди настъпване на меструация, а и на цялостното физическо и психическо здраве. Това се обяснява с отделянето на ендорфини, които влияят на настроението и раздразнителността. Необходимо е осигуряване на 6-8 часа сън.
Ако промяната в начина на живот не подобри симптомите преди месечното кървене и те са дотолкова тежки, че ви ограничават в ежедневието, е необходима консултация със специалист, които да назначи лечение.
"Здравна поща"


Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД