Не оставяйте стомашната язва да "презрее"

Не оставяйте стомашната язва да "презрее"Често единственият симптом на стомашната язва е епигастралното парене, което остава незабелязано от пациентите или считат, че е нещо, което не заслужава особено внимание във всекидневието.
Стомашната язва е ерозивно изменение на стомашната стена, което може да засегне постепенно всички слоеве и да доведе до животозастрашаваща перфорация. Тя може да бъде предизвикана от инфекция, лекарства или редкия Цьолингер-Елисон синдром. При навременна и правилна терапия с изключване на рисковите фактори, прогнозата е отлична и се наблюдава пълно излекуване за няколко месеца. Затова не оставяйте стомашната язва да "презрее".

Стомашната язва е вид пептична язва, която се дължи на ерозивни изменения в стомашната стена, засягащи мускулната пластина на мукозата или собственият мускулен слой. Нормално стомашната мукоза е покрита с протективен мукус, който я предпазва от абразивното действие на стомашния сок. При патологични състояние на хиперацидитет обаче се нарушава балансът и мукусът не може да компенсира абразивното действие на солната киселина. Първоначално може да се развие гастрит и/или повърхностни ерозии, които обаче прогресират във времето със засягане на все по-дълбоки слоеве.
Основните симптоми при стомашната язва са:
Епигастралното парене и болка, които обикновено се засилват след нахранване (за разлика от дуоденална язва, където болката отшумява след нахранване и особено след прием на мляко);
Гадене, повръщане - понякога с хематемеза (повръщане с кръв, като в повечето случаи кръвта е с променен цвят на кафе);
Подуване;
Бързо засищане, което може да се дължи на формирането на хипертрофични цикатрикси и затрудняване пасажа;
Загуба на тегло;
Анорексия (загуба на апетит);
Анемични симптоми (отпадналост, лесна уморяемост, бледост и др.).
Оставена нелекувана във времето, язвата може да доведе до редица усложнения. Възможни са перфорация на стомаха и развитие на перитонит (животозастрашаващо възпаление на коремницата). Понякога се стига до масивни кръвоизливи, които могат да бъдат летални или да доведат до загуба на съзнание. Наблюдава се и илеус (непроходимост), поради блокиране на пасажа от хипертрофичен цикатрикс.
В зависимост от причината за язвата се назначава различно лечение. Назначават се инхибитори на протонната помпа или H2-блокери, които могат да бъдат комбинирани с антиацидни средства и цитопротективни лекарстра, създаващи протективен полимерен слой върху увредената стомашна лигавица. Ако причината за язвата е хеликобактериоза, се назначава и допълнително антибиотично лечение за 2 седмици, а ако язвата е лекарствено-медиирана, се преустановява приемът на лекарството. В редки случаи може да се стигне до оперативно лечение.
За рискови фактори се считат влошеното емоционално състояние, тютюнопушенето, алкохолът, пикантната и богата на мазнини храна.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД