Добавете желязо към вашето меню

Добавете желязо към вашето менюАко страдате от липса на енергия, ако редовните ви посещения във фитнеса са намалели и все отлагате във времето идеята си да минете на нова по-здравословна диета, то има начин сами да си помогнете. Просто трябва да добавите желязо към вашето меню и то ще ви даде огромен тласък, карайки ви да се чувствате по-енергични и щастливи.

Желязо в диетата си можете да добавите, ако консумирате достатъчно храни, богати на този минерал като червено месо, миди, пуешко, тофу, спанак и бобови растения.

1. Желязото дава енергия. Главната задача на желязото е да помогне за изграждането на червените кръвни клетки, които пък транспортират кислород по цялото тяло и това му дава енергия. Ако се чувствате изчерпани, по-малко вероятно е да отидете на фитнес, а когато имате добри нива на енергия, ще сте по-мотивирани за спорт.

2. Желязото ще ви помогне да се храните по-здравословно. Умората може да накара човек да жадува много повече за сладки и/или нездравословни храни. Когато сме уморени, за нас има по-голям риск да посегнем към чипса, вафлите и пицата. Ако обаче, в тялото ни нивата на желязо са добри, ние няма да чувстваме умора и е по-възможно да се придържаме към по-здравословен начин на хранене.

3. Желязото подобрява настроението. Ако се чувствате раздразнени или потиснати, това може да се дължи на ниски нива на желязо в организма ви, тъй като то е от жизненоважно значение за здравето на мозъка. Без достатъчно желязо, мозъкът не може да произвежда хормони като серотонин, които повишават настроението.

4. Желязото подобрява имунитета. Ако имате недостиг на желязо, имунната ви система ще страда и е възможно по-често да хващате грипове и настинки. Желязото подпомага имунитета, който пък ни предпазва от болести и инфекции.

5. Желязото ще ви направи по-спокойни. Ако тъканите на тялото ви не получават достатъчно кислород, това може да предизвика чувство на безпокойство. Така че ако консумирате желязо чрез храната си или чрез добавки, вие ще сте по-малко емоционално разстроени.

6. Кожата ви ще е в по-добър вид. Добрите нива на желязо в тялото допринасят за по-добър приток на кислород към кожата, което пък ще я направи по-гладка и сияйна. Обратното - ниските нива на желязо ще направят кожата на лицето ви бледа.

7. Косата ви също ще изглежда по-жива и гъста. Кислородът стимулира растежа и възстановяването на космените клетки и без него косата ви може да започне да пада. Така че ако виждате повече косми по четката си, попитайте се дали получавате достатъчно желязо.

8. Ноктите ви също ще са по-здрави. Ноктите се нуждаят от кислород, за да останат здрави, така че те могат да станат крехки и чупливи при наличие на дефицит на желязо.

9. Ще имате по-добро кръвообращение. Ако ръцете и краката ви са постоянно студени дори на закрито, това може да е знак, че се нуждаете от повече желязо, тъй като явно кислородът, който достига до крайниците ви, не е достатъчен. Желязото помага на кръвния поток в тялото.

10. Ще се концентрирате по-лесно. Мозъкът използва до 25% от кислорода в тялото, така че не може да работи правилно без него. Ето защо, ако не получавате достатъчно желязо, може да се окаже, че трудно помните нещата или имате проблем с концентрацията.

11. Желязото предотвратява главоболието. Ако в мозъка ви не достига достатъчно кислород, това може да доведе до натиск, който се усеща като главоболие.
"Здравна поща"


Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД