Великденските яйца и козунаци - пълни с опасни Е-та

Великденските яйца и козунаци - пълни с опасни Е-таВредните Е-та, съдържащи се в боите, са причина червените яйца да провокират пристъп на астма, а жълтите - гадене, пише в. "Телеграф.
Червената боя съдържа Е-122, като тази добавка води до хиперактивност, асматични пристъпи и алергични реакции. Е-110 се съдържа в жълтата боя и провокира изпотяване, гадене и повръщане, запушен нос, нарушено храносмилане.
Другите опасни Е-та са Е-131 и Е-133, които съответно са отговорни за нарушаването на работата на органите на стомашно-чревния тракт.
Те също предизвикват алергични реакции, особено при хора, които са чувствителни към аспирин.
Същите тези Е-та, които се влагат в боите за яйца, са налични и в козунаците, предупреждава Донка Байкова - диетолог и ръководител на Катедрата по превантивна медицина към Факултета по обществено здраве към Софийския университет.
Жълтата боя се използва за приготвяне на сладкия хляб, за да може производителите да пестят от жълтък. "В боите за яйца не се използват натурални багрила, защото те не са толкова наситени и не издържат дълъг период от време", каза Байкова, като отбеляза, че това е обяснението на производителите, когато ги попита защо използват изкуствените оцветители. Байкова препоръчва великденските яйца да се боядисват с натурални бои, които се правят от натурални багрила. Това е най-сигурният начин да се предпазим от алергични реакции.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД