В три африкански държави тестват първата в света ваксина срещу малария

В три африкански държави тестват първата в света ваксина срещу маларияТри африкански държави ще тестват първата ваксина срещу малария в света. През 2018 г. медикаментът ще бъде поставен пилотно на хиляди болни деца в Гана, Кения и Малави, при които рискът от смърт е висок. Това съобщиха световните медии.
Ваксината може да атакува маларийния паразит, който се разпространява светкавично след ухапване от комар. Това ще спаси десетки хиляди животи, посочват от Световната здравна организация.
Лекари изтъкват, че медикаментът трябва да се прилага по един път месечно за 3 месеца, а след 18 месеца да се вземе последната доза.
От СЗО са избрали да въведат ваксината пилотно в горепосочените държави, а според резултатите от ваксинацията в тях ще вземат решение дали медикаментът да бъде приложен и в други страни по света. Програмата ще обхване близо 75 000 деца на възраст между 5 и 17 месеца. Не всички обаче ще получат ваксината, за да може да се анализират резултатите на имунизирани и неимунизирани.
Всяка година има диагностицирани 212 млн. нови случаи на малария всяка година. От СЗО посочват, че основната причина за тази статистика са липсата на средства и недобре работещите здравни системи. Субсахарска Африка носи непропорционално висок дял от световната маларийна тежест и през 2015 г. там са регистрирани 90% от случаите на малария и 92 на сто от смъртните случаи, причинени от болестта.
Маларията е остра трансмисивна (предаваща се по кръвен път) инфекция, която се характеризира с анемия, увеличение на черния дроб и слезката, както и пристъпно покачване на температурата, съпроводено с втрисане. Освен чрез ухапване от заразени комари, тя може да се предава и при кръвопреливане на заразени кръвни продукти, манипулации със замърсен инструментариум, трансплантация на тъкани (костен мозък) или органи (черен дроб, бъбреци) от заразен донор.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД