Над 12 000 души у нас страдат от Паркинсон

 Над 12 000 души у нас страдат от ПаркинсонОколо 12 000 българи страдат от болестта на Паркинсон, като над 1 200 или 10% от тях са в тежък стадий. Прогресивното неврологично заболяване засяга предимно мъже и жени над 50, но в последните години се забелязва „подмладяване“ и то застига все повече хора в активна възраст. Това стана ясно на конференция по случай Световния ден за борба със заболяването, организирана от „Националната организация на хората болни от късен паркинсон“, с подкрепата на АбВ и България. На нея се срещнаха пациенти, техните близки, медицински експерти и неправителствени организации.
Болните от паркинсон и техните близки взеха участие в уъркшоп за различни арт терапии и двигателни дейности, които могат да им помогнат в тяхното ежедневие. Те са част от начините да се справят с психологическата и емоционална тежест на заболяването.
Днес отбелязваме важна годишнина. Навършват се 200 години от първото описание на това заболяване от английския лекар Джеймс Паркинсон. А ние все още знаем твърде малко за причините, за това как можем да се предпазим и дали може да бъде излекувано. Все още обществото не е достатъчно информирано, все още се сблъскваме с неразбиране и дори заклеймяване на страдащите от паркинсон. Въпреки всичко това, днес сме отново заедно, за да докажем, че дори когато тялото отслабва, силата на човешкия дух може да надвие трудностите и предизвикателствата, да докажем, че въпреки диагнозата всеки от нас има право на достоен живот“, каза Антон Константинов от „Национална организация на хората болни от късен паркинсон.
Страдащите от заболяването се нуждаят от повече толерантност. Те могат да водят достоен начин на живот дори и да са в късната му фаза. Около това се обединиха водещите невролози и представители на Алианса на хората с редки болести в България и Сдружението за достоен живот на паркинсониците в България.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД