Витамин D - витаминът, който ни трябва, за да живеем

Витамин D - витаминът, който ни трябва, за да живеемВитамин D е известен още и като "Слънчевия витамин", защото именно слънцето е най-големият му източник. Той е от ключово значение за човешкото здраве, но данните сочат, че голяма част от хората не си набавят достатъчно от витамина.
Тялото ни го синтезира, когато сме изложени на слънчева светлина, но той се среща и в някои храни. Адекватните нива на витамин D в организма са от съществено значение за здравето, а някои специалисти дори твърдят, че в него може да се крие ключът към лечението на рак.
Витамин D е мастноразтворим витамин, който се съхранява в черния дроб и мазнините. Той е важен за правилното усвояване на калция в костите и липсата му може да предизвика остеомалация или рахит и значително увеличава риска от остеопороза и фрактура на костите. Според някои специалисти, недостиг на витамин D води и до по-голяма опасност от рак.
Витаминът е от съществено значение за правилната работа на белите дробове, което подобрява състоянието на страдащи от астма. Витамин D може да подсили имунната система и да помогне в битката с хроничното възпаление, виновно за различни заболявания.
Недостиг на витамин D може да доведе до сърдечни проблеми и хипертония. Затова е добре хората в риск да си набавят достатъчно слънчева светлина и храни, богати на ценния витамин.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД