871 000 лв. ще плати НЗОК догодина за консумативи за инсулинови помпи

871 000 лв. ще плати НЗОК догодина за консумативи за инсулинови помпиБлизо 871 000 лв. ще струват консумативите за инсулиновите помпи, за които НЗОК ще заплаща от април догодина. Това става ясно от стенограмата от заседанието на Надзорния съвет на касата, провело се на 17 ноември.
По време на заседанието експертът на здравния фонд Йорданка Вълчева обясни, че очакваният брой пациенти, които ще се възползват от консумативите за инсулиновите помпи е около 400. От тях 150 са деца, 150 са хора над 18 години и около 100 бременни жени. Предвидени са и 200 потенциални пациенти, които биха се сдобили с помпи в рамките на 2016 г.
Всички тези пациенти ще трябва да получат своите апарати безплатно от компаниите.
Подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева изрази опасения, че фирмите ще започнат да предоставят на пациентите помпи, които са втора употреба. По думите й, подобна ситуация е имало преди години. Когато касата е започнала да заплаща тест лентите за диабетиците, глюкомерите са се предоставяли от компаниите и част от тях са били именно втора употреба.
Председателят на надзора Кирил Ананиев отправи искане за пациентите, които ще се сдобият с помпи през 2016 г. НЗОК да започне да заплаща консумативите от 1 април 2017 г. Става въпрос за допълнителните 200 човека. По-думите му по този начин ще може да се контролира обемът на консумативите, за които касата дава средства и няма да се създаде опасност от „издънване“ на бюджета.
В отговор представителят на БСК Григор Димитров коментира, че не може НЗОК да поема разходите за консумативи на някои пациенти с инсулинови помпи, а други да отлага за 2017 г. Според него няма проблем касата да регулира раздаването на консумативите по точно определени от националните консултанти критерии.
„Здравна поща“

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД