В Александровска болница въвеждат скрининг за първични имунодефицити

В Александровска болница въвеждат скрининг за първични имунодефицитиВъвеждането на неонатален скрининг за първични имунодефицити и изграждането на амбулаторни структури за обгрижване на тези пациенти са сред най-важните задачи, над които ще работи в близко бъдеще новосъздаденият център от мрежата „Джефри Модел“ в Александровска болница. Това информира проф. Елисавета Наумова, национален консултант по клинична имунология и ръководител на клиника  в лечебното заведение, която презентира проекта в рамките на националната конференция по редки болести в Пловдив през уикенда.
От думите й стана ясно, че преди малко повече от месец американската фондация е подписала договор с нашите специалисти, с който осигурява финансирането на тази дейност.
Един от най-важните ни ангажименти е да работим за повишаване на информираността на обществото за особеностите и начина на протичане на тези заболявания, коментира проф. Наумова. По нейните думи усилията на екипа на центъра ще бъдат насочени не само към  общопрактикуващи лекари и педиатри, но и към специалисти извън системата на здравеопазването – учители, педагогически съветници, експерти от сферата на образованието. Ще бъде подготвен и специален наръчник за пациенти и техните семейства, посочи още специалистката. Създаването на съвременни диагностични алгоритми за отделните видове първични имунодефицити също ще бъдат предмет на работата на екипа на проф. Наумова, като целта е всеки болен с такова заболяване да бъде навреме диагностициран и насочен за лечение към най-компетентните специалисти в областта.
Проблемите в областта на първичните имунодефицити се анализират и обобщават от нас и пациентските организации, изготвяме и предложения, които ще представим пред институциите още в най-близко бъдеще, информира още проф. Елисавета Наумова.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД