У нас се поддържа национален диабетен регистър

проф. Сабина ЗахариеваОт началото на тази година по силата на договор между МЗ и Университетската болница по ендокринология имаме задължението да поддържаме националния диабетен регистър и това е една голяма крачка напред в осигуряването на точна и добре систематизирана информация за това тежко социалнозначимо заболяване. Това заяви националният консултант по ендокринология и директор на УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев“ проф. Сабина Захариева. Tя поясни, че регистърът е създаден от екипа на доц. Димитър Чаръкчиев и е ситуиран в Отделението по медицинска информатика на болницата.
В момента е подадена една огромна по обем информация от НЗОК за 2102, 2013 и 2014 г., като на тази основа могат да се направят заключения за очертаващите се тенденции и да се прогнозират здравните потребности на страната за бъдещи периоди, каза проф. Захариева.
По нейните думи регистърът разполага с информация за цялата доболнична помощ - общопрактикуващи лекари и специалистите, като ендокринолози,  кардиолози, невролози, офталмолози и т.н. Благодарение на един много надежден софтуер, който бе разработен в предишни европейски проекти на същия колектив, директно може да се чете текст, чрез който се идентифицират всички болни със захарен диабет, коментира още енодкринологът.
По обобщени данни към 2014 г. от НЗОК получават терапия 426 хил. диабетици, като информацията е извлечена на базата на 220 млн. посещения при лекар. Данните се отнасят до болните, които получават лечение, реимбурсирано от касата. Създадена е и интернет страница, на която могат да се саморегистрират всички болни, а на един следващ етап ще бъде обхваната и една малка част от болните, които се обслужват от частните здравноосигурителни фондове. Чрез тези данни вече има ясна картина за всяка патология, която е преминала през доболничната помощ, в това число за болните с метаболитен синдром, което е едно предиабетно състояние, за болните с нарушен глюкозен толеранс, с  нарушена гликемия на гладно, които също попадат в групата на предиабетните състояния.
Не мога да кажа какъв е точният брой на болните в предиабет, това не е била основна цел на този регистър, поне досега, но е важно да се знае, че нашите специалисти работят по една задача, която неотдавна им бе поставена от министър Петър Москов във връзка във връзка с работата на общопрактикуващите лекари и търсенето на начини за стимулиране на онези от тях, които са най-добри. Анализират се данните за две разпространени социално значими заболявания - захарен диабет и артериална хипертония, като се знае, пак по данни на НЗОК, че хипертониците у нас са около 1,8 млн. души, коментира още проф. Захариева. По нейните думи създадената система е нещо повече от регистър, това е една голяма електронна база данни с включени много показатели.
Университетската болница по ендокринология поддържа няколко такива бази данни, които съдържат информация с дългогодишна давност за болните с редки ендокринно заболявания - феохромоцитом, инциденталоми, акромегалия, синдром на Кушинг. Според ендокринолози от болницата все още има трудности при обобщаването на данните за пациентите с пролактиноми, тъй като тези болни в някои случаи се лекуват от ендокринолози, а в други - от акушер-гинеколози, които не подават информация за пациентките си. Добрата колаборация с другите специалности, както и с пациентските организации е много важен фактор за крайния успех и съвместните усилия в тази посока трябва да продължат, категорични бяха ендокринолозите.  
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД