В болниците да не разделят пациентите на бедни и богати, обеща министър Москов

В болниците да не разделят пациентите на бедни и богатиСпоред договора с касата занапред се предвижда за основните, тежките, социалнозначимите заболявания, да няма да има значение дали си богат или беден, т.е. изобщо практическа възможност да доплащаш. Това обяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов.
Когато от липса на лечение следва последица за твоето здраве и тя е сериозна, договорът е този: ще остойностим и ще дадем на всеки здравно осигурен български гражданин да получи оптималното лечение за това. Нищо от останалите заболявания няма да се заплаща, а ще бъде в поредицата на планов прием в болниците, обясни здравният министър.
По неговите думи здравеопазването вече няма да се разделя на платено и неплатено. Спешният пакет, базовият пакет и допълнителният пакет ще са безплатни.
В основния пакет, по думите му, правителството се ангажира да остойности пълноценно и на 100 % – от диагнозата, от профилактиката до най-скъпата медицинска методика – социалнозначимите заболявания.
Москов е на мнение, че сега много от лекарствата за тези заболявания, които трябва да се заплащат от касата, се доплащат наполовина от пациентите. Това показва статистиката за плащанията на медикаментите, в резултат от лошата уредба на лекарствената политика.
Министърът обеща, че програмата за обучение на медицински медиатори ще продължи. Държавата финансира част от това начинание.
А по въпроса за студентите роми, той заяви, че държавата ще продължи своя ангажимент, за да бъде върнато доверието в Норвежкия финансов механизъм, който трябваше да финансира този програма. Сега държавата трябва да плати парите за стипендиите на тези студенти за миналата година.
Той обясни проблема с пропуск на консорциума от неправителствени организации, управлявал това финансиране, който не го е направил навреме.
Министър Москов изрази отново своята убеденост, че преди законът да е влязъл в ромското гето, там няма възможност да влезе лекар, учител, социален работник. В същото време той е доволен, че обществото вече е разбрало, че досегашният модел за интегриране е счупен, защото е дава резултат.
Той потвърди, че се готви и ще бъде обсъждана публично промяна в Закона за здравното осигуряване, според която държавните чиновници с доходи над 2 минимални работни заплати да започнат да се самоосигуряват.
„Здравна поща”, i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД