Ултрамодерна техника открива рак на простатата в зародиш

Ултрамодерна техника открива рак на простатата в зародишДиагностичният апарат Хистоскенинг хваща още в зародиш рака на простатната жлеза.
С революционната ранна диагностика уролозите от пловдивската „Медикус Алфа“ установиха, че около 40% от случаите с повишен ПСА и отрицателни резултати за карцином при стандартната биопсия всъщност са фалшиво негативни, т.е. има карцином.
Злокачествен тумор имат 8 от 20 души, при които стандартната биопсия за рак на простата показва фалшиво негативни резултати. Карциномите са открити благодарение на най-точния в момента метод за ранна диагностика - Хистоскенинг. Резултатите от посочените 20 случая показват, че 40% от многократно биопсираните преди това мъже са с пропуснат рак на простата.
Тревожният факт съобщиха националният консултант по урология проф. Александър Хинев и д-р Рангел Старев по време на 6‐ия симпозиум „Ендоурология и минимално инвазивна хирургия” в София. Двамата уролози изнесоха доклад за революционната методика за точна диагностика на рак на простата - Хистоскенинг ТТ/HistoScanning TT. Само 100 болници в света го прилагат, а в България - единствено пловдивската клиника „Медикус Алфа“ закупи апарата.
Именно в „Медикус Алфа“ през последните 6 месеца проф. Александър Хинев и д-р Рангел Старев натрупаха значителен опит, извършвайки прицелна биопсия на над 50 пациенти.
Резултатите, които получихме са впечатляващи. Често се случва клинично значим рак на простатата да не може да бъде открит при диагностика с досегашните методи. Стандартната биопсия на простата е характерна с висок процент фалшиво-негативни резултати и ниско ниво на откриваемост на простатен карцином, както и усложнения, свързани с вземането на множествени трансректални биопсии от простатата. Чрез новия високотехнологичен метод Хистоскенинг  диагностиката на рак на простатата е с почти 100% точност. Апаратът позволява вземането на прицелни /таргетни/ биопсии от всички суспектни зони в простатата, което намалява фалшиво-негативните резултати и подобрява откриваемостта на простатния карцином в ранен стадий. Изследването е 25-30 минути и не е травматично за пациента.
Опитът на уролозите в „Медикус Алфа“ показа, че Хистоскенингът улавя и т.нар.  ин ситу карциноми – рак още в зародиш. Въпреки напредъка през последните години, проблемът с ранната диагностика на простата все още е голям. Ракът на простатата е най-честото злокачествено новообразование при мъжете, по смъртност в САЩ е на второ място, а в Европа на 3-то място. В България всяка година се диагностицират нови 3 500 случая. Това заболяване е абсолютно лечимо без никакви последици за мъжа, ако се  диагностицира навреме. Когато туморният маркер расте, а конвенционалните биопсии дават негативни резултати, тогава Хистоскенингът е много полезен, защото той е последният шанс да се верифицира карциномът в ранна фаза“, подчерта урологът. Откриването на рака на простатата в ранен стадий позволява напълно успешното му излекуване с щадящи методи, които запазват нормалната уринарна и еректилна функция на мъжа.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД