Искат регистър на лекарските грешки

д-р Султанка ПетроваПатриотичният фронт (ПФ) ще предложи промяна в Закона за лечебните заведения, с която да се създаде регистър на лекарските грешки. В момента няма никаква представа кой и как греши, а когато регистърът заработи, ще е ясно в какво се коренят проблемите доколко на липсата на мотивация, на специализация или на професионално изхабяване, посочи д-р Султанка Петрова от ПФ. Тя допълни, че лекарите, които са допуснали грешка, трябва да се извадят за определен период от системата и да се обучат. Но детайлите около този процес трябва да се разпишат в наредба.
От ИАМО пък казали, че изграждането на такъв регистър е заложено в актуализираната здравна стратегия 2014 - 2020 г. като един от приоритетите, по който да работи агенцията.
Според нея най-напред трябва да се започне с изясняването на терминологията в тази област - т.е. да се приеме ясно и еднозначно какво е медицинска грешка и нейните разновидности. Необходимо е и да се направи класификация на допуснатите грешки, за да бъдат отчитани, добавиха от агенцията. Според експертите при добра организация и сътрудничество между лекари, сестри, пациенти и управляващи за година и половина-две регистърът може да заработи.
От Патриотичния фронт настояват още стартовата заплата на младите лекари да започва от 1000-1500 лв., тъй като само справедливото заплащане ще е гарант за мотивацията им да продължат да се обучават, да работят добре и да не напускат България.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД