Все повече жени обръщат внимание на профилактиката на рака на гърдата

Споделя д-р Любомир ТРИФОНОВ, специалист по образна диагностика, мамолог в МДЛ „Образна диагностика”-Стара Загора

д-р Любомир ТРИФОНОВ- Д-р Трифонов, с каква техника за мамографски изследвания разполага Вашият кабинет?
- От около 4 години в МДЛ „Образна диагностика” и конкретно в МАМОГРАФСКИЯ КАБИНЕТ работим с нова модерна дигитална СИСТЕМА със специфичен софтуер КОЙТО НИ ПРЕДОСТАВЯ ЗНАЧИТЕЛНО ПО-ДОБРИ ДИАГНОСТИЧНИ ВЪЗМОЖНОСТИ И Е СЪВРЕМЕННО СРЕДСТВО за архивиране на образите. ИЗПОЛЗВАМЕ НОВ ТИП високопикселови монитори, които са с голяма разделителна способност. Благодарение на това сме значително по-убедителни и категорични при констатиране на специфични измемения в тъканите на млечната жлеза.
ОСВЕН ТОВА, ПРИ ДОБРО ПОЗНАВАНЕ НА СОФТУЕРНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ колегите хирурзи могат да планират по-ефикасно обема на ПРЕДСТОЯЩА оперативна интервенция.

- Научиха ли се вече българските жени, че профилактичните прегледи са от изключителна важност за техния живот?
- В последните години прави впечатление, че все повече жени обръщат внимание на профилактиката на рака на гърдата. Затова помогнаХА и програмата на личните лекари, предназначена за ПРОФИЛАКТИКАТА НА ВСИЧКИ ОСИГУРЕНИ жени над 50 години, на които се осигуряват направления за мамографски прегледи. Скрининговите (профилактичните) изследвания се извършват през година. Така е навсякъде по света.
От значение за популяризирането на профилактиката на рака на гърдата беше и Националната програма за онкологична профилактика „СПРИ И СЕ ПРЕГЛЕДАЙ”, в която имахме чест и отговорност да бъдем един от национално одобрените центрове за период около 2 години .
Обнадеждаващ факт е, че и ВСЕ ПО-ВЕЧЕ жени под 50 години посещават редовно мамолог по собствено желание. За наша радост, броят на пожелалите да се прегледат при нас нараства. Вече имаме пациентки не само от Старозагорска област, но и от ПЛОВДИВ, Димитровград, Хасково и ЯМБОЛ,БУРГАС и други градове.
Регулярно ни посещават и жени, които живеят по принцип в чужбина, но използват връщането си за малко в България, за да се прегледат. Често в чужбина прегледите са значително по-скъпи или пък се налага да чакат за тях по-дълго 3 до 6 месеца.
Друг положителен момент, който наблюдавам, е, че при нашите пациентки има повторяемост на посещенията. Т.е. те регулярно следят своето здравословно състояние. И ВСЕ ПАК за съжаление, при нас продължават да идват И жени над 60 години, които за първи път в живота си правят мамографско изследване. Днес имахме такава пациентка, при която констатирахме злокачествено образувание.
Ние работим със Здравната каса и с повече здравно-осигурителни фондове. Правим комплексно мамологично изследване, което при необходимост се допълва и от ехографско изследване.
При по-младите дами ехографският преглед предхожда по правило мамографията.

- Какво показва статистиката по отношение на заболевоаместта?
- ПОЧТИ всяка седмица в кабинета регистрираме от 2 до 4 случая с характеристика на злокачествено образувание. След прегледа ги насочваме към хирург за биопсия и потвърждаване на диагнозата. Ако има нещо позитивно в този факт, то е, че повечето от жените, при които откриваме заболяването, са случайни пациентки. Те са дошли на профилактичен преглед, без да имат оплаквания.
Защото напипването на бучка, която е с белези на злокачествен тумор в повечето случаи не е ранен стадий на рак. Образувания над 1.5 см вече не се смятат за ранен стадий. СЪс съвременната дигитална мамографска техника ние имаме възможност да откриваме специфични образувания 3-4 години преди те да могат да се опипат от пациентката.
Което означава, че далеч преди да се появи бучка, ракът може да бъде констатиран и лекуван навреме. Ститистиката показва, че годишно у нас се констатират около 3000 нови случая на рак на гърдата.
Със съвременните методи за ранна диагностика и модерната онкотерапия преживяемостта на пацинтките значително се е увеличила. Бих апелирал към всички жени: Не позволявайте на страха и срама да ви спират. Реагирайте навреме и можете да спасите живота си.
Все повече жени обръщат внимание на профилактиката на рака на гърдатаВ ЛОГОТО НА НАШИЯ КАБИНЕТ СМЕ ЗАПИСАЛИ ПОСЛАНИЕ КЪМ ЖЕНИТЕ: ОТДЕЛЕТЕ САМО 15 МИНУТИ В ГОДИНАТА ОТ ЗАБЪРЗАНОТО СИ ЕЖЕДНЕВИЕ, ЗА ДА НАПРАВИТЕ МАМОЛОГИЧЕН ПРЕГЛЕД И ЩЕ СПЕСТИТЕ НА ВАС И ВАШИТЕ БЛИЗКИ ИЗЛИШЕН СТРЕС И НЕНУЖНИ ПРИТЕСНЕНИЯ.
В същото време държа да подчертая, че при голяма част от случаите, в които притеснени жени са напипали нещо на гърдата си, не се касае за злокачественост. Две трети от образуванията, които ние констатираме, се оказват доброкачествени - кисти, мастопатични плаки, фиброми, мастни образувания.
Аз и екипът ми се стремим да даваме информация и съвети за самопреглеждане на пациентките ,което е една обичайна практика в по-напредналите старани. Това трябва да се прави поне 1 път на 2-3 месеца. Включва самопалпация на гърдите. Най-добре е тя да се прави по време на къпане. Тогава чувствителността на пръстите е по-добра. Другият вариант е да бъде в легнало положение, като е препоръчително да се използва лосион за тяло. Добре е самопалпацията да се извършва по време на месечния цикъл или малко след това. Ако се открие нещо необичайно, трябва веднага да се търси лекар-специалист.

- Кои са рисковите фактори за поява на рак на гърдата?
- Въпреки че ВСЕ ОЩЕ НЕ СА КАТЕГОРИЧНИ КОНКРЕТНИТЕ причини за поява на рак на гърдата СЪС СИГУРНОСТ СЕ ПРИЗНАВАТ няколко рискови фактори: възрастта - броят се увеличава с напредването на възрастта, заболявания от рак на гърдата в рода до първо коляно, предишни заболявания от рак, жени, които не са раждали, ранна менструация, късна менопауза, жени които използват контрацептиви повече от 5 години.
И все пак трябва да се знае, че 75% от заболелите от рак на гърдата жени не са от рисковите групи.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД