Безплатни ехографски прегледи за хипотиреоидизъм

Безплатни ехографски прегледи за хипотиреоидизъмНационална информационна и скринингова кампания „Хипотиреоидизъм – да свалим маската пред причините и симптомите“ се провежда в България. Това съобщиха организаторите. Инициативата е по повод Международната тиреоидна седмица - 25-31 май (Седмица за заболяванията на щитовидната жлеза). Тази година седмицата е посветена на хипотиреоидизма - понижена функция на щитовидната жлеза.
Инициативите се организират от Националната пациентска организация (НПО) и ВИОМ (Сдружение на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза), с подкрепата на Merck. Лице на кампанията е актрисата Аня Пенчева, която е с това заболяване и споделя своята лична история от момента на първите симптоми до сега.
В рамките на кампанията ще се проведе ехографски обучителен курс от водещи и изявени специалисти за около 140 лекари-ендокринолози. По време на семинара ще бъдат извършвани ехографски демонстрации и практически упражнения за участниците. Освен това, в цялата страна се разпространяват листовки с информация за заболяванията на щитовидната жлеза и по-специално за хипотиреоидизма. В София, Пловдив, Варна, Бургас и в няколко по-малки населени места вече се извършват безплатни ехографски прегледи.
Хипотиреоидизмът е най-честото нарушение на функциите на щитовидната жлеза, при което тя произвежда по-малко количество хормони. Въпреки, че милиони хора по света имат проблеми с щитовидната си жлеза, се счита, че почти 50% от тях не знаят за своето състояние. То засяга пет пъти повече жени, отколкото мъже и в определени периоди от живота, жените могат да бъдат по-уязвими. Жените в менопауза, които имат симптоми като умора, депресия и нарушения на съня, могат да страдат от недиагностициран хипотиреоидизъм, макар тези прояви да са типични за климакса. Данните сочат, че около 5% от бременните жени и 7% от младите майки развиват хипотиреоидизъм през първата година след раждането. В същото време хипотиреоидизмът по време на бременност е много сериозно състояние и може да стане причина за спонтанен аборт, забавяне на растежа на плода в утробата, преждевременно раждане и повишено кръвно налягане на майката. Нелекуваният хипотиреоидизъм на майката по време на бременността може да засегне умственото и физическото развитие на детето, както и неговите социални и когнитивни умения на по-късен етап отживота.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД