От 2016 г. въвеждат електронни рецепти

От 2016 г. въвеждат електронни рецептиОт догодина дълго чаканите електронни рецепти най-после ще влязат в сила.
В интервю пред Нова тв министърът на здравеопазването д-р Петър Москов обеща, че през 2016 г. българските пациенти вече ще разполагат с индивидуален пакет за доболнична помощ, съобразен с възрастта и състоянието им. Гражданите ще си служат също така с индивидуални електронни здравни карти.
Това изменение чувствително ще улесни купуването на лекарства от аптеката. Така повече няма да се налага да носим хартиен документ или здравна книжка със себе си, а изписаните ни медикаменти ще получаваме, след като кажем ЕГН-то си в аптеката.
Освен гражданите, нововъведението ще улесни и цялата здравна система. Медицинските рецепти вече ще могат да се съставят и разпространяват по електронен път, както и в реално време да се следи за изпълнението им.
Това особено ще намали риска от грешки и неразчитане на почерка и ще улеснява пациентите в случай, че загубят листчето хартия.
В електронната здравна карта за идентичност пък ще се съдържа цялата информация за здравния статус на пациента, като кръвна група, алергии и съгласие за донорство.
Чрез картата ще има възможност и за полагане на електронен подпис. Издаването на картата ще бъде по-евтино от издаването на лична карта и няма да е задължително.
В един последващ период всеки български гражданин ще има възможност първо да има достъп до здравното си досие и до цялата си медицинска документация от всички лечебни заведения.Тя ще може и да се надгражда.
Управляващите очакват чрез картата да се спре корупцията в системата, както и да се избегнат лекарските грешки.
Междувременно от НЗОК замислят и други новости - въвеждане на електронни протоколи, нужни за изписването на медикаментите за хронично болните, както и създаване на регистър за всички стоки, които се продават в аптеката.
Всяка от тях трябва да има единен код, по който да се разпознава от системата от всяка точка в страната. За целта пък ще са необходими и законови промени, които да направят кода и инсталирането на софтуера задължително за всички производители и разпространители на лекарства.
„Здравна поща”, i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД