Първият център за превенция на диабет откриха в болница "Александровска"

Първият център за превенция на диабет откриха в болница "Александровска"Първият по рода си в България Център за превенция на захарен диабет тип 2 бе открит днес в столичната Университетска болница за активно лечение „Александровска“.
Той разполага с най-модерна апаратура за ранна диагностика на диабета и неговите усложнения, за обективизиране на съдовите промени в различните етапи на атеросклеротичния процес, ендотелната дисфункция, автономната и соматична невропатия и промените в ретината.
Средствата за него са осигурени по Седма рамкова програма на Европейския съюз.
В хода на проекта предстои още да бъде разкрит и кабинет за диагностика и лечение на диабетно стъпало със специализирана манипулационна за обработка на диабетните рани.
Съдовите промени при диабетно стъпало ще бъдат обект на диагностични и терапевтични процедури в разкрития в Клиниката по кардиология център за вътресъдови интервенционални процедури с оглед подобряване на кръвоснабдяването.
На екипен принцип в диагностично-терапевтичния процес ще участват също невролози, хирурзи и други специалисти на високо ниво, с които „Александровска“ болница разполага.
Освен за лежащоболните, кабинетът ще обслужва и амбулаторни пациенти.
По данни на Българското дружество по ендокринология, от диабет тип 2 страдат близо 8 на сто от българите. За жалост обаче малко над половината от тях са диагностицирани, като останалите болни дори не знаят за заболяването си.
С предиабет – ниво на кръвна захар между нормата и диабета, са 4 на сто от хората у нас.
По думите на проф. Здравко Каменов, който е и ръководител на проекта, всички тези данни недвусмислено показват необходимостта от ранен скриниг за откриване на рисковите лица за развитие на заболяването и провеждането на профилактична дейност, както и за откриване на болните с безсимптомно протичащо вече заболяване.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД