Как да пазим очите

Как да пазим очитеПроблемите с очите най-често са свързани с развиване на необходимост от положителен или отрицателен диоптър. По-голямата част от населението на земята страда от проблеми със зрението в някаква степен.
Изключително малко са хората, които могат да се похвалят с орлово зрение. Дори и да е така, с напредване на възрастта зрението търпи промени.
Често срещани са също така и някои инфекции на очите, както и алергични реакции. Защитата и добрата хигиена могат да помогнат да предпазим очите си от нежелани проблеми не само през наближаващия топъл сезон, но и по принцип.
Алергиите могат да бъдат сезонни или през цялата година в зависимост от алергена, предизвикващ реакцията на имунната система. Алергичните реакции се характеризират със сълзене, зачервяване, сърбеж в очите, но ако продължат повече от няколко дни, това може да е сигнал за бактериална инфекция.
За да защитим всячески очите си, трябва да знаем и изпълняваме няколко неща:
Използвайте слънчеви очила със защита срещу ултравиолетовите лъчи
Важно е да се носят очила с добра защита. Това предотвратява мигрена, проблеми с ретината, намалява рисковете от поява на катаракта и предпазва от вредното влияние на слънчевите лъчи, увреждащи роговицата на окото.
Носете очила при плуване
Ако плувате в някакъв басейн, независимо дали е естествен или изкуствен, е добре да носите винаги специални плувни очила. Те предпазват от проникване на вода в очите, а заедно с нея и редица болестотворни микроорганизми.
Най-честата инфекция, която се получава от водните басейни, е конюнктивитът.
Избягвайте пипане на очите с мръсни ръце
Когато сте на открито и около вас няма течаща чиста вода, потни сте и ви се ще да разтриете очи – не го правете. Така рискувате много сериозно да инфектирате очите си. Помнете, че през очите могат да навлязат също толкова инфекции, колкото и през устата, тъй като очите са своеобразен вход към вътрешността на организма.
Не пръскайте вода в очите
Когато изплаквате лицето си или просто се наплисквате (правим това най-често в жегите или след тренировка), винаги затваряйте плътно очите си. Избягвайте да допускате част от мръсната от лицето ви вода да попада в очите. Така не само можете да вкарате инфекции, но и твърди прахови частици, които след това дразнят окото.
Пипайте с чисти ръце
Винаги измивайте ръцете си, преди да пипнете очите. Не осъзнаваме колко бактерии и инфекции внасяме в очите си само като ги докоснем. Имунната система се бори непрекъснато с тях, но в даден момент микробите си проправят път и причиняват доста проблеми.
Какво може да предизвиква алергична реакция в очите?
Най-често срещаните алергени са цъфтежът на растенията, прахът, парфюмите, козметиката, димът, мухълът. Ако установите какво ви причинява неудобство, свързано с очите, ще е по-лесно да отстраните проблема.
Ечемикът се появява при много хора. Обикновено се получава при замърсявания и наслагвания на мъртви клетки. Затова е важно да се стараете в превенцията на ечемик. Ексфолирайте нежно клепачите, за да премахнете мъртвите клетки и замърсяванията. Избягвайте козметика с неизяснен произход или изтекъл срок.
Не се препоръчва употребата на мокри кърпи за лице и пипането с мръсни ръце.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД