Д-р Нели УЗУНОВА: След дългия пост включвайте постепенно месото през седмицата

д-р Нели УзуноваНадявам се, че хората, които са постили телесно и духовно по време на Великия пост стават все повече. Вярвам, че са го правили целенасочено и осъзнато, за да очистят не само тялото си, но и душата си, като са се стремили да бъдат по-добри, по-толерантни, по-съпричастни, а не са го правили само като диета и подготовка за летния сезон. Това казва д-р Нели Узунова, специалист по анестезиология, хранене и диететика в старозагорския МЦ „Св. Ана”.
Познавам малко хора, които спазват поста строго по каноните на Православната църква и през всичките 7 седмици на Великия пост от понеделник до петък са „без олио и вино“ и само в събота и неделя ги добавят към храната си в малко количество. Тези хора са „ опитни“ в постенето и захранването след него. Добре е „новите“ в следването на канона да се допитват до „опитните“, за да получат техните подкрепа и напътствия, както в телесен, така и в духовен аспект.
Останалите хора, които мислят че постят, не са консумирали месо и млечни продукти, но ежедневно са имали на трапезата си топла храна с олио - супа, яхния, гювеч, мусака и др. Те не са ограничавали количеството на приетата храна. Този тип постене е високо въглехидратна диета, която обичайно за срока в който се прилага, дори води до минимално покачване на телесното тегло от 1-2 кг. За тях преходът към смесена диета е безопасен, обяснява д-р Узунова.
След дългия пост включвайте постепенно месото през седмицатаКакто се влиза в поста през една седмица отказ от месо, но с прием на млечни продукти и яйца, така трябва да става и излизането от него, за да дадем възможност на организма да активира и уравновеси ензимния апарат на храносмилателните си органи. Т.е. на Великден да си хапнем яйце, козунак и мляко и постепенно през седмицата да включим месо. Бързото включване на голямо количество мазна храна и яйца би могло да стане причина за „жлъчна криза“, панкреатит , гастро-ентеро-колит и нужда от спешна медицинска помощ.
Установила се е традиция на Великден да се яде първото агнешко месо за годината. Няма да оспоря това, но бих посъветвала да се спазва принципа на умереността - малка порция печено агнешко или агнешка дроб сарма с много пресен лук. За да не се натовари изведнъж храносмилателната система, добре би било порциите да са малки, да не се смесват много различни храни на едно хранене, храната да не е прекалено мазна, съветва д-р Узунова. Ето едно нейно примерно Великденско меню: закуска - филия козунак, чай или кафе, 1киви; 10 ч.- 1 варено яйце за определяне на боряка; обяд - зелена салата, агнешка дроб сарма или агнешко печено, 1 филийка пълнозърнест хляб, плодова салата; 16 ч.- чай или кафе с 1 великденска курабия; вечеря - зелена залата с 1/4 авокадо, 1/2 яйце, 50 гр сирене или кашкавал, 1 филийка пълнозърнест хляб, чаша айрян.
„Здравна поща”, Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД