МЗ ще плаща лекарствата за редки болести

МЗ ще плаща лекарствата за редки болестиЛечението на редките болести трябва да бъде ангажимент на Министерството на здравеопазването, а не на Националната здравноосигурителна каса.
Това заяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов в парламента днес.
По неговите думи спрямо този род заболявания държавата трябва да предприеме по-спефицична политика, тък като в доста от случаите става дума за лечение, струващо стотици хиляди левове само за един пациент.
Цената на такава терапия е непосилна за здравната каса, смята Москов. Той посочи, че тази идея може да бъде разлизирана най-рано след 2016 г. с новите бюджети на НЗОК и здравното ведомство.
Първата голяма крачка в борбата с редките болести и грижата за пациентите вече е направена.
Миналата година беше сформирана Комисия по редките болести, чийто задачи са да създаде списък на заболяванията.
Целта й е да помогне за създаването на регистър на пациентите и да оторизира и мрежата от експертни центрове, които значително ще подобрят диагностиката и лечението.
Около 400 хиляди българи страдат от редки болести, показва статистиката на Световната здравна организация.
В света са установени над седем хиляди вида редки заболявания, от които само 5% подлежат на лечение. За останалите са необходими постоянни терапии и грижи, които струват много.
Финансовата помощ от държавата за тези пациенти е задължителна, тъй като т. нар. "лекарства сираци", необходими за лечението им, са изключително скъпи.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД