За добро зрение яжте грах

За добро зрение яжте грахГрахът е зеленчук, който е с много богато съдържание на различни витамини и минерали. Той е и с малко калории - количеството от една чаша сготвен грах съдържа 134. В този смисъл, може да ви помогне да загубите излишните килограми или да поддържате здравословно тегло. Граховите зърна са богати още и на антиоксиданти.
Зеленчукът е ниско съдържание на холестерол, ниски са нивата и на мазнини и натрий. Грахът са чудесна храна за мозъка и мускулите. В една чаша от тях се намират 8,5 г протеини. Същото количество съдържа още 9 г фибри, които оставят усещането за ситост. Естествената захар е 9.5 г, които осигуряват на мозъка глюкоза, като в същото време не водят до рязко покачване в нивата на кръвната захар.
Грахът е с богато съдържание на лутеин - в една чаша има 3.6 г. Антиоксидантното хранително вещество поддържа клетките на очите здрави. Спомага и за правилното филтриране на светлина. Тъй като организмът не може да произвежда лутеин, той трябва да се набавя посредством храната.
Приемът на адекватни количества – 10 мг дневно според някои специалисти, може да ви предпази от загуба на зрението с напредване на възрастта. Грахът е изключително полезна и за имунната система, поради богатото си съдържание на витамини и
антиоксиданти. Една чаша сурови грахови зърна съдържа 57 мг витамин C, като по този начин осигурява 65% от нуждите при мъжете и 77% при жените. Същото количество сготвени зърна съдържа 23 мг витамин C.
Зеленчукът е богат още и на витамини от групата B. Отново количеството от една чаша грах, както суров, така и сготвен, осигурява около една трета от нужния ви тиамин, както и 20-25% от необходимия дневен прием на рибофлавин, ниацин, витамин B-6 и фолиева киселина. Съдържа още и половината от необходимия дневен прием на витамин К.
Сготвеният грах съдържа повече минерали, в сравнение със суровия. Количеството от една чаша сготвени грахови зърна има: 2.5 мг желязо, 62 мг магнезий и 187 мг фосфор. Тези минерали подпомагат кръвта, мускулите и костите, а също така и нервната система.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД