За болката и стоматологичната помощ

Разговаряме с денталния специалист Ивон Бъчварова

д-р Ивон БъчвароваНай-разпространеното определение за болка е неприятно сензорно-емоционално състояние, свързано с настоящо или потенциално увреждане на тъкани, обяснява д-р Бъчварова. Емоционалният компонент се отразява сериозно върху поведението особено на децата-пациенти и на родителите им. Тревожността на родителя, когато води детето при дентален специалист винаги се усеща от малкия пациент и нагнетява страх. Нужно е детето да бъде подготвено, да се създаде у него доверие към специалиста и нормално приемане на денталните манипулации. За да се случи това е много важно от ранна възраст да се привикне към редовните профилактични прегледи, при които няма болка и страхът намалява или изчезва.
Огромно значение има и атмосферата в денталния кабинет. Най-добре е когато тя е адаптирана за деца и предизвиква положителни емоции у тях. Много важно е поведението и отношението на екипа, важно е детето да знае, че има контрол над ситуацията: когато даде знак, денталната манипулация трябва да спира, казва Ивон Бъчварова.
В Медикодентален център Си Ди Си лечението може да протича с обща упойка. При 80% от децата до 5-годишна възраст и при децата със специални потребности, нормалното лечение е затруднено. В някои случаи се прави седиране - повърхностно отнемане на съзнанието. В този случай пациентът може да изпълнява нарежданията на денталния специалист, но не усеща тревога и болка.Възстановяването е много бързо. Ефикасен вариант за най-малките и най-страхливите е дълбоката обща упойка. Тя е напълно безопасна и най-щадящата психиката възможност.
Разбира се, няма нищо по-добро от превенцията. Добре е родителите да знаят, че и най-съвременните материали не могат напълно да възстановят твърдите тъкани. При редовни профилактични прегледи специалистът може навреме да забележи още началните лезии - бели петна и зъбките да бъдат възстановени без инвазии преди да се е стигнало до кариес. Ранната диагностика, обучение от страна на денталния специалист в хигиенни навици и изграждане на добри хранителни навици у детето без злоупотреба с въглехидрати, е най-добрата инвестиция в здравето му, убедена е д-р Бъчварова.
"Здравна поща", Живка КЕХАЙОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД