Кондензът е опасен за здравето

Кондензът е опасен за здраветоВлагата в дома е рисков фактор за възникването на множество здравословни проблеми. Кондензацията е проблем при висока влажност на въздуха в помещенията, когато във въздуха се отделя повече вода, отколкото се отстранява чрез вентилацията. Това се случва при къпане, готвене, чистене, пране и сушене на дрехи.
Според скорошно изследване при влага вкъщи съществува почти два пъти по-висок риск за поява на симптоми на респираторни и кожни заболявания при деца, живеещи в домове с видими плесени и влажни петна, в сравнение с тези, живеещи в домове без такива проблеми.
Основна индикация, че има влага, е кондензът по вътрешната повърхност на стъклото на прозореца, надхвърлящ 5 см. Друг знак са видимите мухъл и влажни петна по пода, стените и тавана.
За вас и децата, които живеят в домове с висока влажност на въздуха, съществува повишен риск от алергии, хриптене, ринит, сутрешна кашлица, екзема, бронхит и астма.
За да не допуснем появата на конденз и мухъл в дома си, трябва да премахнем факторите, които ги пораждат. За да се реши този проблем е необходимо редовно проветряване на помещенията поне 3-4 пъти дневно за 5-10 минути. Това не само ще намали влажността на въздуха, но и ще го освежи.
Когато се отвори за кратко време широко прозореца, топлият въздух излиза и навлиза студен, но стените, мебелите и всички видове предмети в стаята остават топли, тъй като за толкова кратко време не успяват да се смразят и след това е нужно само въздуха да се стопли. А ако оставим леко притворен прозорец за по-дълго време, както въздухът изстива, така и предметите и стените в стаята, и след това отнема много време, за да се затопли не само въдухът, но и всичко останало.
Не е желателно да изсушаваме прането си вътре в стаите, при готвене да изпозлваме абсорбатор, вентилатор или друг уред, който да отвежда парата навън от кухнята, да не слагаме цветя във влажните помещения и да разположим отоплителните уреди на външната стена под прозорците, които ще ги затоплят и съответно ще се намали вероятността от конденз.
Хубаво е също така да поддържаме постоянна температура денонощно в нашия дом и да изберем PVC дограма пред алуминиева дограма или такава с термично-прекъснат мост.
Термокерамичните бои пък имат енергоспестяващ и антикондензен ефект, тъй като микроскопични кухи кефамични сфери, за да не провеждат топлината.
Химическите влагоабсорбатори също са добър съюзник на здравето вкъщи, както и различните препарати против мухъл – предлага се голямо разнообразие от химически средства за борба с плесени.
Обработката с препарати против мухъл обаче има нетраен ефект, тъй като появи ли се някъде мухъл, мястото е вече „заразено” и там винаги ще се появяват рецидиви.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД