Кърлежите носят заешка треска тази пролет

проф. Тодор КантарджиевТази пролет кърлежите носят заешка треска, която може да прерасне в епидемия през март, предупреди проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), пише “Стандарт”.
Причината е, че кърлежите могат да пренасят заболяването не само на хората, но и на животните като котки, кучета, овце и крави, които са в най-близък допир с хората, а оттам и на тях. В Косово вече има епидемия, там заболелите са 240, предупреждава професорът.
При нас 14 са случаите от началото на годината досега на заешка треска срещу нула през миналата година.
Кърлежите носят заешка треска тази пролетЗаешката треска е инфекциозно заболяване, известно още като туларемия. То може да засегне кожата, очите, лимфните възли, белите дробове и по-рядко други вътрешни органи. Симптомите може да настъпят след 3 до 14 дни от заразяването. Те могат да включват температура, втрисане, главоболие, мускулни и ставни болки, диария, прогресивна слабост, суха кашлица, болки в гърдите, кървави храчки, дихателни смущения, язви по кожата или устата, подути и болезнени лимфни възли, подуване на очите, възпалено гърло, изпотяване, загуба на тегло и други.
Болестта се разпространява най-вече чрез мишките, плъховете и зайците. Заразни са всички недобре обработени термично меса, заразена вода или замърсени от гризачите повърхности. Засега разпространението й е спорадично в регионите на София-област, Ямбол, Бургас, Пловдив и Стара Загора, каза проф. Кантарджиев.
За да ограничат разпространението на заразата, здравните власти са взели мерки. До всички регионални инспекции и болници са пратени писма, в които се обяснява какви са симптомите на болестта и как се взема материал за изследване, обясни проф. Кантарджиев.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД