Изследванията, които трябва да правим регулярно

Изследванията, които трябва да правим регулярноНай-сериозните заболявания трябва да бъдат открити в началния им етап, за да бъдат лекувани правилно. Затова най-добре е да не отлагаме посещението при лекаря, само защото в момента се чувстваме отлично.

Холестерол

Холестеролът е един от най-масовите убийци на модерната епоха. Макар че е необходима част от диетата ни и липопротеините с висока плътност, или т.нар. HDL холестерол, са полезни за сърцето, повечето от холестерола е LDL - липопротеини с ниска плътност, който се натрупва по стените на артериите, стеснява ги и причинява атеросклероза.


Очен преглед

Макар че не е обичайно да започнем да развиваме сериозни очни проблеми като глаукома на ранна възраст, все пак е доста важно да ходим на преглед поне веднъж на две години.
Ако не носим очила, но работим много с компютър, може би също ще имаме нужда от подобно предписание. Най-малкото при един профилактичен преглед лекарят ще ни каже какво да предприемем, за да се предпазим от развитие на очни проблеми.

Стоматологичен преглед

Добре е да правим профилактичен преглед поне веднъж на година, дори да няма нищо, което ни притеснява в момента и дори да спазваме безупречна орална хигиена.
Кариесите обикновено се развиват бавно и в продължение на дълго време, но, ако ги хванем в съвсем начален стадий, може би няма да се нуждаем от скъпи и болезнени интервенции за лечението по-късно. Освен това, неща като бактериалната плака и по-напредналата й форма - зъбния камък, могат да се формират на места, които не се виждат лесно и които не можем да достигнем както трябва с четката за зъби или конеца.

Пълна кръвна картина

Повечето лекари препоръчват пълна кръвна картина веднъж в годината.
Пълната кръвна картина може да открие “тихите убийци” като левкемията или други видове рак в началния им стадий, особено ако искаме да изследваме и всички обичайни туморни маркери чрез нея. Второ, ако сме напълно здрави, то значи можем да дарим кръв, а това е нещо, което всеки здрав човек трябва да прави.

Преглед на простатата или цитонамазка

Ракът на простатата и ракът на маточната шийка са сред най-опасните видове рак. Вторият е труден за откриване, освен ако активно не го търсим, бързо прогресиращ до нелечимо състояние и изключително агресивен. Рискът за един възрастен мъж да развие рак на простатата се равнява на 1% за година от възрастта му. Затова е важно, в зависимост от пола, редовно да се изследваме за едно от тези две заболявания - поне веднъж на две години.
i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД