Студовата алергия засяга много органи

Казва д-р Галина ВЪЛЧАНОВА, алерголог в МЦ"Сано"-Стара Загора

Д-р Галина ВЪЛЧАНОВА- Д-р Вълчанова, вярно ли е твърдението, че студовата алергия е по-разпространена от грипа в последните години?
- И да, и не. Всъщност студовата алергия винаги е била изключително разпространена, но като че ли не й се обръщаше внимание. Нещо повече, тя не се проявява само през зимата. Дори още по-чести са случаите в преходните сезони. Възможни са проблеми дори през летните месеци, когато човек излиза навън в хладно утро.

- Какви са симптомите?
- Това е основният проблем - симптомите са много и различни. Това налага задължителна диагностика от страна на специалист, за да бъде подбрано най-доброто лечение.
Кожните се изразяват със зачервяване, парене, сърбеж и болка обикновено на ръцете и стъпалата при излизане на студено. При влизане на топло симптомите сръвнително бързо отшумяват. В тези случаи може да се проведе в домашни условия тест за наличие на този вид студова алергия чрез поставяне на кубче лед върху кожата. Ако се появи червено петно до десетина минути е ясно, че става въпрос за студова алергия. Тестът обаче е приложим само за този вид. Много често се поразяват горните дихателни пътища. Симптомите са секрет от носа, сълзене на очите, кихане. Точно този вид се проявява и в хладните летни утрини. Кихането обикновено е залпово. Ако се появяват лилави петна и отоци по ръцете и краката, придружени с болка, които не изчезват и при влизане на топло, е възможно да става въпрос за доста по-сериозен проблем - за колагенози. Причината е образуване на студови антитела в малките кръвоносни съдове. В този случай непременно трябва да се направи изследване за криоглобулини. Студовите антитела се образуват при излагане на температура под -4 градуса по Целзий. Обикновено крайниците остават студени и при влизане в топло помещение. Колагенозата е заболяване на съединителната тъкан. При трайно посиняване това може да е симптоматика за синдром на Рейно, а и за други небезобидни болести. Задължителна е прецизна диагностика от алерголог.

- Жените или мъжете по-често страдат от студова алергия?
- Обикновено се казва, че това е заболяване на жените, но моята практика показва, че всъщност и двата пола са засегнати в еднаква степен. Просто при жените по-често се изявява кожната реакция, докато при мъжете тази на горните дихателни пътища. Много често всички форми на студова алергия са придружени и с неприятно главоболие. При жените има и още една особеност, най-вече при младите момичета. Симптомите на студова алергия най-остро се проявяват около и по време на менструацията или при проблеми с цикъла. При тях червени или лилави петна, придружени с болка, са възможни не само върху откритите части на кожата като кожен симптом, а и по бедрата, коленете.

- Възможно ли е лечение и профилактика?
- Лечение не. Студовата алергия често е наследствено обусловена. Засяга много различни органи, инвазомоторна реакция е, а това означава, че при появата на "агресора" - в случая охлаждането, се проявява. Разбира се могат да се облегчат съществено симптомите. При кожните реакции, пациентът задължително трябва да е топло облечен при излизане навън. Краката и ръцете трябва да са с вълнени чорапи и ръкавици, а не с кожени или изкуствени. Най-добре е ръкавиците да са с един пръст. Аз препоръчвам масаж на ръцете и краката с револзивни кремове (с мента или камфор) преди излизане от дома и след прибиране. Това ще позволи по-дълго безпроблемно излагане на охлаждане.Дрехите трябва да са топли и широки - без притискане на тялото.Най-добре е още преди да настъпи застудяване пациентът да се обърне към специалист, за да получи индивидуален план за следване, който да намали симптомите. Предварително, преди застудяването, могат да се правят топли и студени бани на крайниците или да се взема душ, но пациентите със студова алергия, особено тези с колагенози, в никакъв случай не бива да скачат в студени водоеми, да влизат рязко под леден душ, зашото е възможен шок с тежки последствия. При проблеми с горните дихателни пътища могат да се поемат антихистаминови препарати, но те са абсолютно противопоказни за хора с ниско кръвно налягане, каквото имат помечето млади хора, особено момичетата. Самолечение не бива да се прилага в никакъв случай.
Важна е и културата на хранене - много плодове и зеленчуци, особено моркови, цитрусови плодове, тиква, червени чушки, шипка, овесени ядки и зърнени храни. Точно в студения сезон българската традиция залага на свинско месо в сериозни количества за сметка на плодове и зеленчуци, а това не повлиява добре симптомите, за които говорим. Вредно е и тютюнопушенето, всъщност всичко, което стеснява кръвоносните съдове.
"Здравна поща", Живка КЕХАЙОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД