И домашните любимци изпадат в спешни състояния

Д-р Елена СираковаДомашните любимци - кучета и котки, също както човека, изпадат в спешни състояния, които налагат незабавна намеса на ветеринарен лекар. Едно от тях е артериалното кръвотечение - силно, на тласъци, следствие рана на голям кръвоносен съд, обяснява д-р Елена Сиракова, управител на ветеринарно-медицински център “Вита Вери” Стара Загора. Побързайте с обаждането - в този случай и минутите са важни, а

докато чакате медика, превържете с ластик животното

обяснява д-р Сиракова.
Друго състояние, което не търпи отлагане, е т. нар. превъртане и разширение на стомаха. Характерно е за едрите породи кучета.
Започва с неуспешни опити за повръщане, бързо влошаване на общото състояние.
Следва падане на земята и

издуване на корема като балон

В рамките на 2-3 часа животното трябва да се оперира. Причината за това състояние е погълната недобра храна - отровени мишки, кокали или др.
Животозастрашаващо състояние, изискващо незабавна намеса на ветеринар, е и анафилаксия - свръхчувствителност от алергичен произход. Симптомите в случая са

подуване в областта на главата и гърлото

което затруднява дишането. Друг признак е безпокойство, падане на земята, появила се внезапно диария и гърчове. Много често това състояние се предизвиква от жилещи насекоми или ухапване от змии, обяснява д-р Сиракова.
Случва се домашният любимец да погълне лекарствата на баба. Ако се хване рано, на животното се прави промивка и се спира възможността

отровата да премине в кръвта

Спешен случай с намесата на д-р Деница Русева и д-р Мелтем Хасан (вляво)когато лечението става сложно и отравянето може да доведе до проблеми на черния дроб и бъбреците.
Ако домашният любимец диша трудно, с отворена уста, има задух и езикът му посинява, също се налага спешно да потърсите лекарска помощ. Състоянието вероятно е от проблеми със сърцето или оток на гърлото.
Не чакайте, а незабавно повикайте ветеринар и при

травматично състояние от различен произход

- падане на котето ви от високо, огнестрелна рана или удар от автомобил на кучето ви (независимо, че няма открита рана), проникващи рани в коремната или гръдната кухина, открити фрактури.
Друг случай, често срещан при котараците, и изискващ спешна помощ, е невъзможност на животното да уринира. Най-лошо е когато стопанинът идва след 2 дни.

Намираме ги вече с уремия

(отравяне на кръвта - б.а.), което е животозастрашаващо състояние, разказва д-р Сиракова.
Лекарска помощ се налага и при проблеми с раждането - когато то не настъпва при напъни повече от 30 мин., липсата им над 2 часа след предходния плод при наличие на още неродени плодове, както и влошено общо състояние.

Препоръчително е след нощно раждане

на сутринта ветеринарен лекар да установи, че няма задържане на плод и общото състояние на животното е добро.
Без риск за живота, но с възможност за трайни лоши последици, са някои очни състояния, например изпадане на очната ябълка на пекинеза. Кучето трябва да се оперира до 1 час, за да запази зрението си, обяснява д-р Сиракова.
"Национална бизнес поща", Дима ТОНЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД