Гелове и лосиони не лекуват хемороиди, те само облекчават симптомите

Каза за "Здравна поща" д-р Атанас МАТЕВ, проктолог и хирург в старозагорската МБАЛ „НиаМед”

д-р Атанас МАТЕВ, проктолог и хирург в старозагорската МБАЛ „НиаМед”- Д-р Матев, твърди се, че хемороидите са сезонно заболяване. Така ли е?
- По-скоро не. Ако погледна статистиката на посещенията в кабинета ми, тя показва равномерна целогодишна посещаемост.
Самото заболяване започва във възраста около 20-30 години, развива се бавно и около 40-50-годишна възрласт симптомите достигат до степен, която е неприемлива и нетърпима за пациентите. Това заболяване не е смъртоносно, но влошава качеството на живот, често води до нетрудоспособност, особено в епизодите на обостряне.
Хемороидите по същността си са кръвоносни съдове, но самото заболяване не е болест на кръвоносните съдове. От нормално съществуващи съдове - вътрешен и външен хемороидален плексус, съответно се оформят вътрешните и външните хемороиди.
По-сериозните симптоми при вътрешните хемороиди се появяват, когато кръвоносните съдове не се задържат вече на мястото си вътре в аналния канал, а в резултат на приплъзване на лигавицата на червото започват да излизат навън. Симптомите се изразяват в често кървене по време и след изхождане, раздразнение от пикантна храна, усещане за излизане на подутини.
При втора степен на заболяването подутините се прибират сами, но при трета степен изискват ръчно да се набутат навътре. При четвърта степен даже и това става невъзможно. При тежките степени на заболяването се наблюдава постоянно зацапване на бельото, отделяне на секрети, слуз около ануса. Болката не е водещият симптом. Тя присъства в моментите на обостряне и при криза, при заклещване на аналния канал или при втвърдяване заради съсиреци в самите хемороиди. Когато обаче атаките започнат да стават по-чести, пацинтите търсят решение на проблема при проктолог.

- Как протича лечението?
- Лечението е според стадия на заболяването. В първия стадий лечението е едно, в третия и четвъртия - съвсем различно. Най-общо казано, от първи до третия стадий хемороидите могат да се лекуват по безкръвни, неоперативни методи. Малка част от пациентите в четвърти стадий също могат да бъдат подложени на такива безкръвни процедури. При тежките случаи обаче лечението е оперативно. Макар и широко рекламирани, неоперативните методи, сред които и мехлеми, мазила, лосиони, не лекуват хемороиди. Те могат да доведат до облекчение на симптомите, но не лекуват самото заболяване. То продължава да си се развива и от година на година да напредва. На медикаменти и локални средства за приложение може да се разчита единствено за облекчение. Когато има проблем, ясно е, че той трябва да се отстрани оперативно.

- Какво могат да направят хората, които са в начален етап на заболяването, за да се предпазят от задълбочаването му?
- На първо място пациентите трябва да са наясно дали действително страдат от хемороиди или от друго заболяване на ануса. Често симптомите на заболяванията си приличат много. На сайта ми hemoroidi.bg има разработен от мен тест за самодиагностика и преценка. При първия стадий се налага единствено промяна в хигиенно-диетичните навици. По отношение на храната – избягване на пикантни подправки, черен пипер, червено вино в по-големи количества. Лекарствата против съсирване на кръвта също са противопоказни. По отношение на хигиената – предпочитано е след ползването на тоалет измиването с чиста вода. Мокрите кърпички и интимните гелове и шампоани често водят до контактни дерматити и алергии в тази област. Затова чистата вода е препоръчителна. Съветвам още дамите прашките да не са бельото им за ежедневна употреба.
Накрая искам да кажа, че в Стара Загора предстои откриването на специализиран медицински център за лечение на тези заболявания и с възможност оперативната намеса с анестезия да се извършва, без да се постъпва в болница. Това ще бъде център за така наречената еднодневна хирургия.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД