Д-р Румяна Иванова, гастроентеролог: Употребата на алкохол в пубертета е с най-висок риск за развитие на Алкохолна чернодробна болест

д-р Румяна Иванова- Д-р Иванова, увеличават ли се наистина случаите на алкохолна чернодробна болест и какво представлява това заболяване?
- Най-общо казано АЧБ представлява различни форми на увреждане на черния дроб причинени от алкохола - стеатоза, хепатит, цироза.
Това е социалнозначима болест - на 3-то място е по честота в световен мащаб. Случаите прогресивно нарастват, поради увеличаващата се употреба на алохол през последните десетилетия особено и сред тинейджъри.
- При всички злоупотребяващи с алкохол ли настъпва болестта?
- Не. При 15-20 % от хроничните алкохолици. Дали употребата на алкохол ще предизвика чернодробна алкохолна болест зависи от ред рискови фактори като количество и продължителност на консумирания алкохол.
Дългогодишната (над 10 год.) консумация на етанол 60-80 г./дн. при мъжете и 20-60 г./дн. при жените със сигурност води до развитието на АЧБ.
10 грама етанол се съдържат в 30 милилитра концентрат, 100 мл.вино, 200 мл. бира. Друг фактор е видът на консумирания алкохол. Особено опасен е нискокачествения алкохол и ментетата концентрати. Отразява се и типът, ритъмът на пиене. АЧБ може да се развие както при консумация на алкохол „по малко, но редовно”, така при тежки хронични пиячи и пиячи по повод.
Приема на алкохол без консумация на храна повишава риска до 3 пъти в сравнения с тези, които консумират алкохол само по време на хранене.
Полът също има значение. Установено е, че жените са по-податливи от мъжете
Изключително висок е рискът от АЧБ при прием на алкохол в пуберитета. Също, при хора със съпътстващи заболявания - хронични вирусни хепатити, метаболитен синдром. От значение са генетичните фактори и етническата принадлежност. Азиатци, латиноамериканци, са с дефицит на ензимите, които участват в метаболизма на алкохола - алкохолдехидрогеназа и ацеталдехиддефидрогеназа.
Алкохолът, приет през устата, се резорбира предимно в стомаха и дванадесетопръстника. Приема на храна и наличието на захар в напитктие забавя резорбцията му. Газираните напитки я ускоряват. Резорбираният алкохол се разпределя бързо в богато кръвоснабдените органи - черен дроб, бял дроб, мозък (те най-често се увреждат от алкохола). До 90-98 % от алкохола се метаболизира (преработва) в черния дроб. Нормалнияj черен дроб е в състояние да метаболизира 160-180 г.чист алкохол дневно.Това се осъществява с помощта на ензимите, за които споменах вече.
- До какви нарушения на черния дроб води системната консумация на алкохол?
- Хроничната консумация на алкохол води до редица метаболитни нарушения в чернодробната клетка,а именно:
-повишена продукция на масти (мастни киселини и холестерол) и тяхното натрупване в клетките, водещо до развитие на стеатоза (омазняване) на черния дроб;
- нарушава се синтеза и метаболизма на половите хормони с увеличаване на естрогените и намаляване на тестостерона-получава се т.нар.феминизация на мъжете алкохолици;
- потиска се синтезата на глюкоза от невъглехидратни предшественици, което обяснява т.нар.”алкохолен глад" след препиване.
-нарушава се синтезата на белтъци. Черният дроб е основно място за синтеза на белтъци, които участват в съсирването на кръвта.
- нарушава се метаболизма на различни вещества - лекарства, хормони, метаболити.
Хроничния алкохолизам причинява 3 основни заболявания на черния дроб - "Чернодробна стеатоза", "Алкохолен хепатит", "Алкохолна цироза".
Чернодробна стеатоза се установява при 50-95 % от лицата с хроничен алкохолизъм. Характеризира се с натрупването на липиди в черния дроб. Стеатозата е обратима и обикновено след спиране на алкохолната консумация черният дроб се възстановява за 3-5 седмици. Алкохолната стеатоза обикновено протича без оплаквания или с неспецифични оплаквания от гастроинтестиналния тракт - тежест в горна коремна половина и дясно подребрие, гадене с или без повръщане, подуване на корема.Чернодробните показатели обикновено са завишени. 80-100% диагностична специфичност дава абдоминалната ехография - хиперехогенен, блестящ черен дроб.
- А алкохолният хепатит?
- Алохолният хепатит се установява при 35% от лицата с хроничен алкохолизъм. При него има възпаление на черния дроб с некроза (умиране) на голяма част от чернодробните клетки.Обикновено прогресира до чернодробна цироза. Може да протече напълно без клинични прояви или с картина на тежка чернодробна недостатъчност с температура, пожълтяване на кожата, отоци по крайниците, коремни болки, гадене, повръщане и т.нат. Силно завишени са чернодробните ензими. Най-сигурния метод за диагноза е чернодробната биопсия.
Алкохолната цироза е най-тежкото и необратимо уврежадане на черния дроб, което се характеризира с некроза на чернодробните клетки, дифузно разрастване на съединителна тъкан в резултат на което се нарушава архитектониката и функцията на черния дроб. Може да протече напълно безсимтомно и да се открие случайно. Клинично изявената чернодробна цироза протича с белези на чернодробна недостатъчност като пожълтяване на кожата и склерите, потъмняване на урината, поява на палмарен еритем - червена оцветка на дланите,съдови звезди по кожата, отоци по крайниците.Чернодробната цироза може да се изяви и направо с усложнения - кръвоизлив от хранителния тракт, асцит, спонтанен бактериален перитонит, чернодробна енцефалопатия и кома. Диагностицира се клинико-лабораторно, ехографски.
Отделните форми на АЧБ, въпреки че най-често настъпват последователно, могат да съществуват по отделно и в комбинация.
- Лечението?
- На първо място е пълно алкохолно въздържание - спиране на алкохола, медикаментозно подпомагане на чернодробната функция с хепатопротективни медикаменти, симтоматични средства, витамини.
Дано всеки, четейки тази публикация да прецени сериозно колко, как и какъв алкохол да приема и дали изобщо да го приема.....
"Здравна поща", Живка КЕХАЙОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД