Риба тон е полезна за ума

Риба тон е полезна за умаНедостатъчният прием на морски дарове е свързан с когнитивния упадък. Това разкрива ново изследване на учени от Масачузетс. То беше представено в рамките на заседанието конференцията по клетъчна пролиферация Experimental Biology 2014.
Дълговерижните полиненаситени мастни киселини са особено важни за доброто здраве на мозъка и неговото качествено функциониране.
Липсата на някои от тях - алфалиноленова киселина, ейкозапентаенова киселина и докозахексанова киселина е рисков фактор са отслабване на познавателните ни способности.
За да докажат това свое твърдение, в продължение на две години учените наблюдавали 895 участници чрез интензивна серия от когтинивни тестове. Те включвали упражения с номера и цифри, тестове за организация и планиране, игри със сложни фигури и други.
Участниците в експеримента подавали подробна информация за начина си на хранене. Изследователите открили, че тези, които приемали ниски количества омега – 3 мастни киселини, се справяли с упражненията доста по-слабо, отколкото участниците, които редовно похапвали морски продукти.
Затова специалистите препоръчват да консумираме такива поне веднъж седмично, като предимство в менюто ни трябва да има рибата тон.
Редовният прием на морски дарове гарантира необходимото количество от важните за здравето на мозъка ни полиненаситени мастни киселини.
Наред с това учените отбелязват, че омега – 3 киселините са от полза и за здравето на сърцето ни. Те ни предпазват от инфаркт, инсулт и преждевременна смърт.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД