Наднорменото тегло е рисков фактор за Алцхаймер

Наднорменото тегло е рисков фактор за АлцхаймерНаднорменото тегло в средна възраст се определя като рисков фактор за болестта на Алцхаймер. Наличието на наднормено тегло или затлъстяване по-късно в живота обаче е обвързано с по-нисък риск от свързаните с възрастта когнитивни проблеми, откриват учени.
Според ново изследване, публикувано в сп. Neurology, загубата на тегло е един от първите признаци за болест на Алцхаймер, който се появява още преди проблемите с паметта и други симптоми.
Случаите на възрастни хора, които нямат диагностицирани проблеми с паметта или показват доказателства за лека степен на умствено увреждане, и имат нормално тегло или поднормено тегло с индекс на телесната маса (ИТМ) под 25, са свързани с повече показатели на висока степен на риск от развитие на болестта на Алцхаймер.
Предполага се, че по-ниското тегло при хората с най-малко признаци на загуба на памет не се дължи на това, че те забравят да се хранят, или поради други поведенчески промени, обяснява д-р Джефри Бърнс, директор на Центъра за болест на Алцхаймер към Университета на Канзас, САЩ.
Изследването включва 506 души, разделени в 3 групи – без проблеми с паметта, с лека степен на умствено увреждане и хора с болест на Алцхаймер.
Образно изследване на мозъка разкрива, че при 85% от хората с лека степен на умствено увреждане, които са с нормално или поднормено тегло, има натрупване на бета-амилоидни плаки в мозъка, които са ключов белег на болестта на Алцхаймер. Само при 48% от хората с леко увреждане, които са с наднормено тегло, се откриват плаки.
Учените продължават да изследват връзката между индекса на телесна маса и развитието на болестта на Алцхаймер.
Предишни проучвания показват обаче противоположни на тези резултати. Според шведско изследване на 8 534 души, наднорменото тегло е рисков фактор за деменция. Хората на средна възраст с наднормено тегло, но без затлъстяване, са 71% по-застрашени от развитие на деменция, от тези с нормално тегло, уточняват учените.
Установява се, че хората, класифицирани с наднормено тегло, които имат ИТМ, по-голям от 30, са 288% по-застрашени от развитие на деменция, от тези с ИТМ между 20-25.
Рискът при хората, които имат индекс на телесна маса между 25-30, е 71%.
Други проучвания пък откриват доказателства, че намалената костна плътност и мускулна маса също са свързани с началото на умствената деградация.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД