Билки борят депресията по-добре от хапчета

АшвагандаДепресията е широко разпространено състояние и засяга милиони хора по света. Има множество билкови алтернативи, които доказано помагат за подобряването на симптомите на депресия по естествен начин и без да предизвикват странични ефекти.
Златен корен
Златовръх или както още е известен златен корен е целогодишно растение, което расте в студените планински региони на северното полукълбо. Корените му съдържат сок, който отдавна се използва за подобряването на физическата и психическата издръжливост, за облекчаване на симптомите на тревожност и стрес и дори за подобряване на настроението и облекчаване на депресията.
Поради това билката се счита за адаптоген, натурално вещество, което помага за нормализирането на отговора на тялото към стреса и поддържа оптималната хомеостаза като балансира имунната система и ендокринните хормони.
Многобройни научни изследвания, показват, че златовръх може безопасно да се използва за намаляване на нужното за възстановяване време след тренировка, за подобряване на вниманието и паметта, физическото състояние и изпълнение, за стимулиране на психомоторните функции и за облекчаване на депресията и тревожността.
Жълт кантарион
Жълтият кантарион, растящ в умерения и субтропичния регион, се е използвал отдавна от най-различни култури за лечение на депресия. Според резултатите от различни изследвания тази билка е поне толкова ефективна при лечението на умерена депресия, колкото стандартните антидепресанти, но потенциалните странични ефекти при нея са по-малко.
Когато се приема като цялостен екстракт, жълтият кантарион помага и за облекчаването на проблемите със съня за по-доброто отпускане и за поддържането на енергията в тялото по начин, който избягва върховете и спадовете, обикновено асоциирани с консумацията на кофеин и други стимуланти. Тази билка се счита за безопасно и евтино лекарство, което може да подобри цялостното психично здраве.
Каму камуКаму каму
Каму каму е тропическо растение, характерно за дъждовните гори, чиито плодове съдържат най-високото известно количество витамин С в натурален продукт в целия свят. Плодът е натурално сладък и съдържа редица вещества, сред които и витамин С, подпомагащи здравето на имунната система, борещи се с негативните ефекти от херпес-вируса, облекчаващи различни възпаления и борещи се с бактериите и вирусите. Каму каму има и адаптогенни свойства, които нормализират телесните процеси по време на стрес и облекчават симптомите на депресията.
Някои специалисти посочват каму каму като второто растение с най-силен ефект на съдържащите се в него натурални антидепресивни съставки. А най-хубавото е, че консумацията на тези плодове не води до никакви странични ефекти.
Ашваганда
Ашвагандата е индийско растение, което се използва отдавна в индийската традиционна медицина - аюрведа. Съдържа мощни адаптогенни съставки, облекчаващи симптомите на тревожност и депресия. Доказано е, че растението помага и за противодействието на дегенеративни мозъчни състояния като заболяванията на Паркинсон и Алцхаймер, както и за възпрепятстването растежа и разпространението на раковите клетки.
Изследванията сочат, че ашвагандата действа поне толкова добре, ако не и по-ефективно от много лекарства-антидепресанти при облекчаването на тревожността и депресивните симптоми. Освен това естествено предпазва организма от увредите на свободните радикали, предизвикани от стреса, без да води до обезпокояващи странични ефекти.
Мака
Маката, още известна като перуански женшен, е кореноплоден зеленчук, пълен с аминокиселини, фитонутриенти, витамини и минерали. Както и другите споменати билки, и маката се използва отдавна в традиционната медицина - за повече енергия и издръжливост, за повишаване на либидото и стимулиране на имунната, надбъбречната и ендокринната системи.
През 2008 г. изследване установява, че маката помага за понижаването на тревожността и депресията - особено при жените в менопаузата. Според други проучвания, това растение проявява цялостна антидепресантна активност при всички хора, които консумират мака.
При депресия или депресивни симптоми, можем да пробваме някои от многобройните в традиционната медицина билкови препарати, които съдържат съставки, въздействащи върху проявите на депресия. Разбира се, препоръчително е да се консултираме с лекар преди да започнем да приемаме дори и съдържащи билкови екстракти хранителни добавки.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД