Фибромите прогресират с възрастта

Фибромите прогресират с възрасттаФибромите са вид бенигнени образувания, които се проявяват като израстъци по кожата и се разполагат по повърхността й, закачени като с краче. Големината им може да варира - от грахово до бобено зърно или пък да бъде съвсем малка като слънчогледова семка. Повърхността им най-често е неравна, но в някои случаи може и да е гладка. Фибромите най-често се проявяват в областта на слабините, шията, мишниците, кожата на лицето, гърдите, а при професии, ангажирани с продължителен престой в седнало положение и облягане на стол, могат да се срещнат и по гърба и седалището. Причината е, че най-често провокиращ фактор е продължителното триене на кожата в някаква повърхност.
По същата причина при хора, които носят дълго време неудобни обувки, фибромите могат да се проявят и в областта на петите.
Характерно за фибромите е, че те са кожно заболяване, което се появява в юношеска и зряла възраст
Дебютът може да е и на по-късен етап в живота. Заболяването не е вродено и при малки деца, поради усилените метаболитни процеси в кожата, тяхната честота на проява е изключителна ниска, а появата на фибромите тогава е много рядка.
Фибромите също така имат прогресиращ растеж с напредване на възрастта. По такъв механизъм, ако фибромът се появява като малка формация, наподобяваща разчупена слънчогледова семка, то с годините може да достигне до размерите на голямо бобено зърно. Срещат се предимно при жените, докато при мъжете проявата е изключително рядка и е с най-честа локализация в областта на раменете, поради честото носене през топлите месеци на годината на потници, чиито презрамки предизвикват постоянно триене на кожата. Също така е редно да се отбележи, че хората с наднормено тегло са в пъти по-предразположени към образуване на фиброми, отколкото хората с нормален телесен индекс.
При жените фибромите могат да се проявят в периодите на бременността или след нея. Учените изказват догадка, че растежът на фибромите е пряко свързан със състоянието на половите жлези и производството на полови хормони в организма. Почти всеки регистриран случай на жени с хиперандрогенемия - състояние, при което се повишава производството на половите хормони андрогени, фибромите са съпътстващ симптом и се проявяват вследствие увеличаване на плазмените концентрации на стероидния хормон тестостерон.
Важно е да се отбележи, че фибромите са доброкачествена формация по кожата, която обаче има склонност да малигнизира с развитие на кожен рак. Обикновено фамилната предразположеност за ракови заболявания е подпомагащ фактор в израждането на злокачествен фибром.
Какви са начините за премахване на фибром?
Фибромът може да бъде много лесно премахнат, ако се е завъртял няколко пъти по оста си, което води до нарушаване в кръвоснабдяването, идващо по хода на крачето, с което е фиксиран за кожата. В тези условия фибромът изсъхва и се отделя много лесно от кожната повърхност. След това са препоръчителни антисептични компреси, например с разтвори на йод-повидон 10%. Обикновено премахването на фибром не е обвързано с рецидив на същото място или поява на повече фиброми в отдалечена зона от дебютния фибром.
Фибромите в резултат на дълготрайно триене често се раздразняват и възпаляват. Това е провокиращ момент, който дразни пациентите и се търси лекарска помощ от специалист по кожни болести. Методите, които се прилагат най-често са електрокоагулация, криотерапия и лазерно премахване на образуванията.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД