Много е важно острият синуит да бъде открит навреме и лекуван адекватно

Разговор с д-р Антоанета БАЧОВСКА, специалист “Уши, нос, гърло”


Д-р Антоанета Бачовска- Д-р Бачовска, какво провокира проблемите със синусите?

- Възпалението на околоносните кухини - синусите, е доста често срещано заболяване. То бива остро и хронично. Хроничните синуити се обострят при зачестяване на настинките, острите инфекциозни заболявания - най-вече грипните и парагрипните, придружени с хрема. Роля играят и някои анатомични особености като изкривена носна преграда, наличие на трета сливица при децата, проблеми със зъбите на горната челюст. Възпаления на максиларните, горночелюстните синуси често се провокират от нерешени проблеми със зъбни корени. Симптом за това е усещането за лоша миризма от страна на пациента. Алергиите също са фактор за изменение в синусите, често с образуване на полипи в синусите, впоследствие в носа.
Такова състояние създава драматични проблеми при дишането, намалено обоняние, непрекъснат секрет. Често всичко това е комбинирано и с астма.
При острия синуит симптоматиката е бурна - обилен секрет, главоболие, обща отпадналост, хрема, висока температура и понякога кашлица на базата на стичащите се секрети. При хроничния синуит проблемите са по-приглушени - усещане за тежест, отпадналост, трайно главоболие, секреция от носа.
По-чести са възпаленията на максиларните синуси (горночелюстните). Те са добре развити още в ранна детска възраст на около 4 г., така че и деца могат да се разболеят от синуит. Когато се възпалят и челните фронтални синуси, пациентът обикновено е с челно главоболие, болка в очите, понякога подуване на клепачите. Особено при децата проблем създава и етмоидалния синус - структура, съставена от множество клетки, покрити с лигавица. При възпалителните процеси, децата се оплакват от главоболие, продължителна кашлица, особено в легнало положение.

- Възможна ли е профилактика?

- Да. Тя е изключително важна. Първата стъпка е винаги отстраняване на анатомични особености, които могат да провокират заболяването. При децата оперативно се лекува третата сливица, а при възрастните - изкривената носна преграда. Всъщност нарушената вентилация на синусите води до възникването на хроничните синуити. Вентилацията се възстановява или чрез медикаменти, или оперативно. Имунопрофилактиката е нужна и трябва да се направи още в края на лятото или началото на есента, за да се профилактират честите бактериални и вирусни инфекции. Курс с витамини съвсем не е достатъчен и не е имунопрофилактика, добре е пациентите да знаят това. Противогрипните ваксини пазят само от грип и не са превантивен фактор срещу простудни и други вирусни заболявания.

- Когато вече е установен синуит, какво трябва да се направи?

- Много е важно острият синуит да бъде открит навреме и лекуван адекватно. Не всяка хрема е възпаление на синусите. Нужна е рентгенова снимка за точното диагностициране. При катарално и гнойно възпаление, лечението обикновено е комбинирано: капки за нос за успокояване и прибиране на набъбналата лигавица с цел изтичане на секрета, противовъзпалителни медикаменти и когато е необходимо - добре избран антибиотик. При неовладяване на състоянието по този консервативен начин и наличие на остър синуит, се налага и пункция - една рутинна манипулация с много добър ефект, когато става въпрос за гноен секрет в синуса, който не може да бъде дрениран.
Естествено при хроничните синуити особено важно е да бъде установена и отстранена причината за появата им с медикаменти или по оперативен път. Вече разполагаме с модерни методи, които се прилагат много успешно и в Стара Загора - функционална ендоназална синус-хирургия. Интервенциите са щадящи, с оптична техника, с минимална травма за пациента, бързо възстановяване и най-важното много ефикасни по отношение на възстановяването на вентилацията на синусите.
"Национална бизнес поща", Живка КЕХАЙОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД